Евреи обещават ново селище между Самоков, София и Алино и ремонт на Синагогата

Проектът „Плана Хайтс“, който предвижда селище, в района на Плана планина, между София и Самоков, с. Алино бе представен днес в Общината. Обещаният размер на първоначалната инвестицията възлиза на 53 млн. лв. Преди време министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи сертификат за приоритетен инвеститор на „А.З.К. Пропъртис“ за реализацията на този проект.

Почти десет години след покупката на терен между София и Самоков проектът за жилищно селище „Плана Хайтс“ отново е във фокуса на внимението. Израелският инвеститор „А.З.К. пропъртис“ получи сертификат за приоритетен проект, срещу което държавата се ангажира да оказва подкрепа чрез обслужване в по-кратки административни срокове изграждането, както и да финансира част от пътя и инфраструктурата. Проектът в Плана планина е за селище, разположено на 2000 дка, върху които да се построят 3000 къщи. Дава се възможност и да се закупи само терен и после да се построи собствена къща.

Другият вариант е класически – да се купи готово жилище. Селището е за семейства от среден клас, които търсят да купят собствен дом с квадратура от 100 до 300 кв. метра, с парцел от най-малко 500 кв. метра, на цена до 99 хил. евро. Първият етап на инфраструктура ще започне още през лятото на 2016 г. – между 15-ти и 30-ти юли. Компанията инвеститор е „А.З.К. пропъртис“, а 100% от дяловете се държат от „Грийн проджект инвестмънтс енд файненс“. Нейн собственик и управител е израелецът с българско гражданство Авиноам Катриели. Той е участвал в много такива проекти в Израел, Белгия, Англия, САЩ – уточняват от общинска администрация. През последните 18 години живее в България. На днешната среща е заявил пред общинските управници, че България е най-прекрасното място на земята, с най-топлите и прекрасни хора. За него реализацията на този проект била мечта и надежда.

Видял е терена от хеликоптер и е взел решение за покупката само за пет минути. Отнело му е 12 години от идеята до започването на реализацията, като причината от една страна е финансовата криза, а от друга бюрократични спънки – разказал инвеститорът пред местните овластени.

След разговори и с премиера Бойко Борисов, както и с целия кабинет, проектът вече е определен за приоритетен и ще получи цялата необходима подкрепа както от местната, така и от държавната власт – обещават на инвеститора.

До този момент в проекта са инвестирани повече от 25 млн. евро през 2007 г. – за закупуване на имотите. Оттогава са направени ПУП и инфраструктурни планове. Дружеството иска да продаде до 40% от имотите по модела „Построй сам собствен дом“, а 60% от земята ще бъде продадена от компанията с готови къщи. По време на срещата станалала дума и за други съвместни проекти с Община Самоков. Първият от тях е за ремонт и възстановяване на Синагогата в града. Катриели заявил, че ще направи дарение и че дори няма да чака започване на проекта, а още в началото на юни отново ще се срещне с кмета Георгиев, за да уточнят подробностите, да се направи план и количествени сметки и да се започне работа в кратък срок.