Димитър Ганев: Мария Габриел може да е премиер единствено с подкрепата на ДПС и БСП

„Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе ключова роля в подкрепата, която може да се осигури в парламента. Други са движещите сили. Не виждам коренна промяна в политическата ситуация от вчера до днес“, коментира политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ в сряда, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че номинира за премиер Мария Габриел.

Ако има някакъв вариант за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел в първия мандат, то е единствено, ако тя получи подкрепата на ДПС и БСП, заяви Ганев.

„За ДПС не би било проблем да подкрепи един евентуален такъв програмен кабинет. Големият въпрос остава дали БСП ще се съгласи на такова правителство“.

„Това няма да е правителство, което ще срещне обществен ентусиазъм. Напротив – вероятно част от партиите ще имат щета от подобен тип сътрудничество, щета във важен момент, какъвто са местните избори, които предстоят. Тази политическа комбинация и това предизвикателство няма как да не стои в главите на лидерите в предстоящите преговори“. 

По думите на Димитър Ганев при евентуални предсрочни парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ ще се увеличи.

Общ кабинет между ГЕРБ, ДПС и БСП обаче ще възкреси коалицията ПП-ДБ и ще тогава тя ще бъде в по-добра форма за местните избори

„Тогава задачата на ГЕРБ за удържане на позициите в местната власт със сигурност става по-трудна. Имам предвид най-вече големите областни центровеСофия, Пловдив, Варна и други големи градове ще бъдат поставени под въпрос. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще удържи не малка част от позициите си в местната власт, но каква победа би било това, ако загубиш столицата и няколко големи областни града. Не би било лесно посрещане на местните избори в една такава коалиция“.  

Ако Корнелия Нинова бъде убедена да участва в такова правителство, някаква форма на вътрешнопартиен референдум няма да я спре, изказа мнението си Димитър Ганев.