Второ събрание на НФСБ се отлага. Полиция пази спасителите на България

Георги Хаджийски – В Самоков е добре да има нормално действаща и силна патриотична формация

В събота самоковските представители на НФСБ отново не успяха да проведат събранието си. Форумът беше отчетно-изборен и трябваше да приеме отчетът за дейността през миналата година и да проведе избор на ново ръководство. За участие в събранието се явиха 20 човека, дойде и областният координатор Цветков. На участници на събранието им наприло впечатление полицейското присъстие и за изненада на всички от събранието в залата областният шеф заявил, че полицията е дошла по нареждане на кмета на Самоков, Владимир Георгиев. Градоначалникът обаче е заявил пред самоковци, че не е давал разпореждане за полициейско присъствие, разрешил е провеждане на събранието според Закона и правилата, каквито са обичайни за всички подобни събрания. “Недопустимо е да се спекулира с името на градоначалника” – коментира се в града тези дни.

“Да, полиция имаше, защото имаше дебати на висок тон, имаше спорове, но до нещо друго не се стигна, всички се държаха коректно, нямаше заплахи на събранието. Полциция имаше, но всички се държаха коректно. Не се наложи да се намесва полицията. Цветков се извини за направената от него грешка за изключването на Венцислав Вуков. Имаме проблеми, които тръгнаха от миналата година от реденето на листите, тогава пламнаха проблемите. Цветков работи срещу нашата организация. Цветков искаше да ни изгони. Опитват се да ни наложат техни убеждения, да ни вменят, че не познаваме устава. Ще напишем декларация до Валери Симеонов и ще го поканим на другото събрание, когато се насрочи. Аз, както знаете, съм отстранен от втори април. Предстои да се определи дата за ново събрание. Чакаме и становище от Прокуратурата относно проведената ревизия за 1 350 лв. и за отправената към нас обида от Цветков и Христов, които казаха, че всички в организацията са лумпени и са неграмотни” – сподели Манчев.

 

Според лидери на политически сили от Самоков проблемът с местната организация на ПП НФСБ е доста сложен и комплициран. Припомняме, че по време на местните избори през октомври 2016г. в местната политическа структура започна раздор между бившия председател и настоящ секретар Николай Христов и избрания миналата година за председател Здравко Манчев. Николай Христов настояваше за участие в по-широка коалиция, а Манчев искаше самостоятелно участие в изборите. В крайна сметка надделя мнението за самостоятелно участие, което доведе до липса на консенсус по отношение на подреждането на листата и издигането на кандидат за кмет сред двата лагера – надделя тезата Здравко Манчев да бъде издигнат за кандидат за кмет и водач на листата, което пък доведе до намеса на Националното ръководство и промяна на предложението – издигането на кандидат за кмет бе отхвърлено, а листата бе преподредена с водач Николай Христов. Резултатите от участието в изборите бяха  около 200 гласа. Злите езици заговориха за съмнения за финансови злоупотреби от страна на Здравко Манчев по отношение на предоставени от Националното ръководство 1350 лева за заплащане на застъпници в съответните изборни секции, последва изключване на Н. Христов от местната организация.

За коментар потърсихме Георги Хаджийски. “Имаше разговори моята кандидатура за кмет на Драгушиново да бъде издигната от ПП НФСБ, но се отдръпнах от тях, когато ми казаха, че са подписали моето заявление за участие в изборите. Но е и истина, че съм участвал в няколко предавания на тв “СКАТ”, имахме тяхната подкрепа в цялата сага срещу изграждането на регионалното депо в Самоков, познавам много представители на Националното ръководство на тази партия и от доста време членувам в една Софийска организация на НФСБ” – заяви Георги Хаджийски. В политиката, когато имаме слаби резултати и нарушения на Устава от определени членове на политическата партия, съответното ръководство и съответните членове трябва да дадат логично обяснение и евентуално – да понесат своята отговорност пред по-голямото цяло, към което принадлежат – съответната политическа структура и законите в българското общество, защото най-важният капитал на една партия е доверието, а в този абсурден случай се получи следващата група от проблеми, а именно, абсолютен отказ на няколко човека да носят своята политическа отговорност пред Националното ръководство на ПП НФСБ и самата партия – пет членове на Самоковската структура на ПП НФСБ са изключени поради нарушаване на Устава на партията, неприемайки дори покана за диалог, насочен към постигане на компромис в името на съхранението на партийната структура. Смятам, че наистина е добре в Самоков да има нормално действаща и силна патриотична формация” – заяви още Георги Хаджийски.

„Самоков инфо“ ще публикува още мнения по случващото се в НФСБ – Самоков. Отворени сме за мненията на всички споменати в публикацията

Десислава Стоянова