Врат 100 кила фасул

100_3487Десетки състави от България, Македония и др. днес и утре ще веселят Радуил и гостите му. Фестивалът започна в уречения час след водосвета на отец Николай Аршинков.

Домакините се представят достойно. На откритата сцена и в Читалище “Христо Ботев -1903” те изпълниха автентичен фолклор. Андрей Марков е ръководител на “Радуилче”, Николай Борисов на “Ибърски ритми”, Марков ръководи и танцьорите от “Лудо-младо”, Мария Стоянова също е с две групи – женска певческа за автентичен фолклор “Здравец” и “Детелина”. “Ибърски звуци” е групата за стари градски песни и също е кръстена на красивата река в селото. Туристическите пътеки около нея са диви и много привлекателни именно заради песента на Ибър, която звучи около тях. Чистите й води водят началото си от върха, до който разходката е доста дълга – 7-8 часа.

Другите участници във феста са от с. Рупите, Реброво, Земен, Косача, Доганово, Благоевград, Ковачевци – Перник, Локорско, Джерман, Нови Искър, Кресна, Радичево, Панагюрище, Ресилово, Долни Лозен…

Чорбата се приготвя в двора на местната черква. Днес и утре в четири казана Стефанка, Цветанка и Добринка ще я нагласят и ще гледат всички да са доволни. Всъщност майсторлъкът им е с традиции от 12 години.

Една от атракциите на феса са кукерите. Дошлите в Радуил са част от големия състав на Светла Кангалова от Горна Василица към Читалище “Георги Бенковски”. Печелили са много награди, включително и тазгодишната на Рожен. В колекцията си имат и международни. В 50-членния състав свирят, пеят и танцуват. Днес в Радуил представиха обреда “Прошка” и прескочиха огъня да прогонят всичкото зло. Кукери в Радуил бяха Иво Георгиев от Костенец и Васко Василев от Момин проход. Иво е по сцените от 5-годишен, а от баща си научил да свири на гайда. Васил пък е тъпанджия като татко си.

Малчуганите са талантливи, но и издръжливи. На жегата играха с костюми от естествена кожа – от кози, но не се оплакваха, въпреки че пот се лееше отвсякъде.

В името на изкуството какво ли не се прави. А на Димитрина Божилова – организаторката, й прави чест, че продължи фестът, създаден от мъжа й – Гебо.

100_3489100_3459