Васил Чакъров – Чак напусна този свят

Самоков остана без Васил Чакъров. Познат в града и сред колегите си като Чак. С уникално чувство за хумор и ирония към уродливото в живота, към безсмисленото в ежедневието и с особена неприязън към невежеството и неграмотността, изразена в каквато и да е форма и в която и да е област – това са само част от щрихите от портрета на художника. Учител на много самоковци, на доста от днешните по-млади художници, той остава завинаги в сърцата им и това бе споделено във фейсбук още снощи, часове след като бе съобщено за смъртта на Васил Чакъров.

„Бог да го прости УЧИТЕЛЯ. Рисунките ми от часовете по рисуване ги слагаше да красят стените в училище, но си имах по рисуване 3, но след дълги години го прозрях. Това явно е било най- големият стимул да продължа и до ден – днешен да се занимавам основно с рисуване. Благодаря му, че ме направи различен, като ме стимулираше по нетрадиционен начин. Ще остане дълбоко в душата ми като човек и творец от по- високо ниво“ -сподели пред сайта „Самоков инфо“ художникът Бойко Павлов.

„Добър учител и добър човек! Изборът ми на професия дължа на него. Много ми е помагал – и докато бях студентка, после като започнах работа, също ми помагаше със съвети, подрепяше ме професионално, много съм опечалена от загубата му…Ще е винаги с мен, винаги се оптитвам да следвам съветите му в работата си с учениците. Благодарност и признателност, и поклон, Учителю!“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ художничката Лалка Чавдарова.

Доста години Васил Чакъров чака да получи награда от политиците в Самоков и едва през 2008 година стана носител на „Захарий Зограф“. Седмица след като получи националната награда за живопис “Захарий Зограф”, Васил Чакъров откри самостоятелна изложба в галерия “Аргос”, посветена на 75-годишния му юбилей. За себе си казваше, че се е учил от най-добрите, цитирайки майстора на акварела Константин Щъркелов. “Акварелът е най-точната оценка за един художник”, сподели приживе пред медии авторът.

Несбъднатата мечта на Чакъров остава да бъде приет в Художествената академия. Майсторството му обаче е видно във всяка негова творба, носеща името „Чак“. “Едно време, като рисувах карикатури за вестниците “Стършел” и “Самоковска комуна”, никъде не ми пишеха името. Затова се принудих да се подписвам с това ЧАК на всяка картина. Оттам тръгна всичко”, разказа той преди години.

Васил Чакъров е роден в село Багренци, Кюстендилско на 30-ти април 1934г.

Завършва Учителския институт в Дупница, работил е като учител в с. Ярлово (1957-1961) и в „Зелена върба“ сега „Станислав Доспевски“ (1961-1981). В Ярлово среща жената на живота му – Цветана Масларска, с която създава семейство и остава с нея до края на дните си.

Един от най-големите акварелисти на България, с изключителни постижения и в областта на карикатурата и шаржа.

Има самостоятелни изложби в Кюстендил, София (2004) и Самоков (1973, 2007). Участва в множество  изложби в Дания, СССР, Полша, Унгария, Чехословакия и други.

Сайтът „Самоков инфо“ изказва съболезнования на близките на Васил Чакъров.

Погребението на Васил Чакъров е днес от 14.30 часа на Ридо.

Десислава Стоянова