БАБХ унищожи 143 ценни водоплаващи птици въпреки съдебно решение

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу злоупотребата с власт и незачитане на съдебните решения от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и настоява за наказание на виновните лица. Преди дни БАБХ иззе 143 диви птици от Столичния зоопарк и ги умъртви – без необходимите документи, погазвайки закона и въпреки влязло в сила решение на съда птиците да не се унищожават.

Умъртвените птици са били внесени незаконно на територията на страната през Дунав мост 2 и са били предоставени на зоопарка от РИОСВ-Монтана. Имало е писмени доказателства, че са клинично здрави. От БАБХ обаче са отказали да впишат в протокола тези доказателства и са ги пренебрегнали, става ясно от определението на съда. Вместо това оттам официално в свое съобщение се оправдават с риск от епидемия на птичи грип.

БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците, която е обжалвана от Директора на столичния зоопарк. Съдията решава делото още същия ден в полза на жалбоподателя, като съдът спира заповедта на агенцията да убие 143 диви птици. Но за тях е вече късно.

Зоопаркът в София е и спасителен център и редовно предоставя убежище на конфискувани от граничните власти редки и защитени животни. Той има и карантинен център за подобни случаи. Но според официалното съобщение на БАБХ този център „не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина“.

Експерти на коалицията „За да остане природа в България“ по снимките на конфискуваните екземпляри са определили следните видове: Планинска гъска, Каролинка, Мандаринка – вкл. албиносни форми, Шилоопашата патица,, Байкалско бърне, Лебед-коскороба  (включен е в Приложение 2 на Вашингтонската конвенция за международната търговия със застрашени видове), Белолицева свиреща патица , Ръждива свиреща патица , Египетска гъска  Магеланова гъска , Андска гъска , Австралийска гъска, Американска тръноопашата потапница, Чернокрило бърне ). Истинска международна колекция, която е унищожена, заради безцеремонно погазване на законите от една държавна институция, създадена за да съблюдава спазването им. Призоваваме виновните за това деяние да бъдат наказани от министъра на земеделието и храните.

„За да остане природа в България“