Александър Тонков с голяма награда – за най-добра главна роля

 

Артистът Александър Тонков от театър “Веселушко” спечели голямата награда за най-добра главна мъжка роля от фестивала в Тополовград.

Доста сложна задача имаше Тонков, защото изпълняваше едновременно две роли – роля на мошеник, който е преоблечен като жена, той иска да измами всички на всяка цена. Доста артзаложби трябва да има такъв актьор, за да издържи през цялото време на предизвикателството да не излиза от женския образ, а и същевременно от ролята на измамник, който на всичко отгоре от началото до края трябва да успява да държи интереса на публиката и да предизвиква смеха й.

Сашо е театрал на режисьора Весела Колешанова още от първи клас. Десетки роли и фестивали, множество награда са в кариерата му на артист. Той е не само артистичен, но и изключително пластичен и оригинален в сценичните си превъплъщения. Ролята му в “Здравейте, аз съм вашта мама” е много трудна и специфична, но Тонков с успех се вживя в образа и във всички представления стигаше до публиката и сърцето й. Негови партньори на сцената са Петьо Кисов – с него играят заедно от самото създаване на театралната школа на Весела Колешанова, на сцената в пиесата са още Анна Каменова, Любен Михайлов, Вероника Георгиева и Десислава Стоянова.

Театър “Веселушко” се качи на сцената в Тополвград в шестия фестивален ден. След представлението журито се срещна и разговаря с артистите и препоръча следващия път режисьорът да пробва пиеса на Шекспир. По време на разговора журито, с председател Борислав Чакринов, който е директор на Драматичен театър „Бургас” от 1998 г., не издаде с нищо решението си за отличието за Александър Тонков, само посочи, че актьорските задачи са били изключително трудни. Приятна изненада по време на представлението беше и изключително топлата фестивална публика, която не пестеше аплаузите си.

Зад успеха на спектакъла стои много труд и любов към сцената и театъра. Артистите и режисьора репетираха пиесата месеци наред, а репетициите бяха истинско удоволствие за всички. Много скечове, много настроение и приятни емоции съпътстват всяка сцена от спектакъла, в който режисьорът Весела Колешанова се разгърна максимално и мотивира всички артисти да дадат най-доброто от себе си. Резултатът е не само благотворителните представления в Самоков и събраните над 1000лв. за Димитър Йовичин, не само наградата и поздравите на публиката, но и създаването на един прекрасен екип от любители, в чиито сърца театърът има специално място.

“Много ми беше приятно” – с тази реплика от пиесата артистите си казаха “Довиждане” в Тополовград, преди да потеглят за родния Самоков.

Режисьорът Весела Колешанова и артистите от “Веселушко” благодарят на Община Самоков за дадените 500лв. по случай 40 години театър “Веселушко”, с които си покриха част от разходите за фестивала, благодарят на Стоян Пешов – председател на Читалище-паметник “Отец Пасий” – Самоков за съдействието и предоставената възможност за репетиции преди фестивала на голямата сцена в читалището, на всички самоковци, които дойдоха на представленията в Младежкия дом и дариха средства за артистите и за Димитър Йовичин, на Читалище “Любословие” за дадените средства за командировка и на инж. Петър Георгиев – шеф на “Самел 90”, който предостави товарен микробус за декорите.

След представлението артистите бяха на арткупон заедно с всички участници във фестивала и се забавляваха подобаващо, като не се отделиха от дансинга. Голяма атракция – и на сцената, и на купона, беше съставът от Сърбия, който много емоционално влезе в ресторанта след представлението си и бе посрещнат с топли аплодисменти. Гърците не паднаха по-долу и играха сиртаки до зори.

Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ се проведе от  9 до 15 май. До участие в него бяха допуснати само състави, минали успешно предварителна и прецизна селекция, чрез изпратен запис от представление.

Фестивалът бе големият празник на Тополовград и определо оживи малкото селище. Организатори бяха Министерство на културата, Община Тополовград, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалища и Читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ – Тополовград.

Голямата награда на фестивала получи театралната трупа от Орестиада, Гърция, за спектакъла „Малкият принц” от Сент Екзюпери. „Златната камила” бе връчена на 15 май, на тържественото закриване на Двадесет и първото му издание. На финалното тържество беше съпругата на Велко Кънев – Мария Кънева.

В своето слово Красимира Ятакчиева – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” в Общинската администрация благодари на всички , допринесли за сътворяването на уникалния фестивал. Тя подчерта голямата роля на дарителите и на зрителите, както и на компетентното жури за всеотдайната и прецизна работа.
Цяла седмица жителите и гостите на града бяха зрители на талантливо представените 19 спектакъла на любителски трупи от шест страни: Турция, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия, България.Първа награда получи постановката „Благородният испанец” от Съмърсет Моъм на общинския театър от град Раднево. Специалната награда на Министерството на културата замина за Сърбия, за спектакъла „Не се обличай за вечеря” от Марк Камулети. Голямата награда – статуетката „Златна камила”, присъдена на гръцкия състав, връчи Дора Кънева. Отличия за най-добра женска роля заслужиха: Силвия Дерменджиева от Тополовград, ивайловградчанката Елена Бойназлиева, Дияна Динева, Нова Загора.

Десислава СтояноваIMG_0111IMG_0119IMG_013013221447_237517713284361_8997078864205994226_n