Ще има ли приют за кучета в Самоков

Сесията на съветниците днес започна с въпроси на съветника Васил Зашкев. Той внесе официално питане към кмета ще бъде ли изграден приют за бездомни кучета в Самоков. Вторият въпрос в питането е защо не се прави нищо за ограничаване на популацията и намаляване на риска за хората от скитащите кучета в Самоков, Бороревц и селата в общината.

В отговор на питането по време на сесията кметът Владимир Георгиев заяви, че Общината не разполага с подходяща общинска сграда за приют за безстопанствени животни. С писмо през миналата година Общината е отправила искане до министър Румен Порожанов и до други институции за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имот – ветеринарна лечебница в стопанския двор на село Продановци.

Кметът каза, че Общината прави всичко според правомощията си за ограничаване на популацията чрез кастриране. Имало е договори с три фирми за такива услуги, които по думи на кмета, за  2017-18г.са кастрарили 34 кучета.

Съветниците коментираха, че не са доволни от отговора и го определиха като „формален“. Кметът репликира, че се е срещал с хора, които имат отношение към проблема. „Не съм чул предложения, но и не съм пропускал възможности как и по какъв начин може да се изгради този приют. Ние от общинска администрация работим по проблема“ – каза още кметът Вл. Георгиев.