Ще възстановяват ролбана на Ридо

Общинско лесничейство – Самоков извършва прочистване покрай ролбана на Ридо. Това са предварителни дейности, свързани с предстоящия ремонт и реновиране на съоръжението – съобщиха от общинска администрация.
От началото на април служителите на лесничейство работят по оформяне на пътищата за достъп до ролбана. Пътят от квартал „Боричо” е изцяло почистен от изсипаните там множество отпадъци – допълват още от Общината. Изсипани са камъни, за да се ограничи достъпа на автомобили и съответно изхвърлянето на отпадъци. Пътьт е с добре оформено трасе и е чакълиран, за да може да се осигури достъпа до спортното съоръжение. В процеса на работа е установено, че пътят се поврежда от множество повърхностни води от ската и за да се съхрани доброто му състояние, от лесничейството са направили отводнителни канавки, поставени са и тръби, които да отвеждат водите в минаващата наблизо рекичка.

По трасето на ролбана се извършва прочистване от храсти и саморасли дървета, които на практика са на самото трасе. Изсечените дървета ще бъдат обработени и зеленият отпадък ще бъде оползотворен – споделят от Общината. Прочистването и оформянето се прави във връзка с предстоящия ремонт на спортното съоръжение.

Община Самоков, със съдействието на председателя на БФ „Биатлон“ и с финансовата подкрепа от Министерство на младежта и спорта, ще реализира проект за възстановяване на писта за ролбан и стрелбище към нея в парк „Ридо” в Самоков.

Проектът е част от цялостната концепция за реновиране на лесопарк „Ридо” и предвижда цялостно преасфалтиране, както и изграждане на стрелбище за лятна подготовка на състезателите по биатлон. Подкрепата от страна на министерство на младежта и спорта е в размер на 100 хил. лв.

До момента в общинския бюджет са постъпили 75 хил. лв., като се очаква превеждането и останалите 25 хил. лв. Общината е предвидила съфинансиране, заложено в бюджет 2020 в размер на 100 хил. лв. Работата по реализацията на проекта ще стартира през тази година, след като бъдат приключени процедурите за избор на изпълнител. Олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска заяви, че ролбанът може да се превърне в спортно съоръжение, което ще бъде ползвано и от Федерацията за лятна подготовка на спортистите.