Читалището в Бели Искър прави възстановка на венчавката на Яворов

На 23 септември Читалище ”СТОЙНЕ АНГЕЛОВ-1932г.” в село Бели Искър кани всички на селския площад

„Повод за събитието ни дава това, че през 1912г. тук се е състояла венчавката на Пейо Яворов с Лора Каравелова. Тъй като Яворов постоянно рискува живота си в участието в Македоно-Одринското освободително движение, Лора Каравелова желае да се венчае за него, за да носи неговото име. Двамата решават това да се случи в село Бели Иксър. След тежки боеве на четата, в която участва Яворов в района на Якоруда, той слиза с част от другарите си, за да минат под венчило в отдалеченото от София село, разположено в подножието на „Демир капия” – основен път на българските чети към поробена Македония. Събитието е документирано със снимка в българската преса“ – припомнят от Читалището в село Бели Искър.

Замисълът на организаторите е запознаване с живота и делото на Яворов, предвижда се четене на негови стихове, изпълнение на песни по негово творчество, възстановка на венчавкатка и др. 

От Читалището в Бели Искър уточниха още за медиите, че възстановката на събитието ще бъде по сценарий на читалището, с костюми, озвучаване, осветление и изпълнение на МФГ „Огражденска четворка“ и ансамбъл „Гайтан”.

Ще участват още местна певческа група от Бели Иксър и групи от поканени гости от Читалището на родния град на Яворов-гр.Чирпан.


Събитието ще се състои на селския мегдан, до възстановената черква”Св.Атанасий”.


„Скъпи приятели, поради ограничения бюджет, отпуснат на Читалището за провеждане на това рядко срещано културно представление с участието на самите гости, ви каним да помогнете на организаторите с дарение според възможностите и преценката си за значимостта на събитието.  
Дарените суми можете на преведете по сметка №BGNBG90STSA93000002144304

На НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ”СТОЙНЕ АНГЕЛОВ-1932г.” или на място , като всички дарители ще бъдат отбелязани в специалната книга за дарения , водена от ръководството на читалището“ – споделиха още от Читалището в Бели Искър.