„Чакъра“ чака Иглумания другата седмица

Идната събота десетки ще се съберат при хижа „Чакър войвода“ за тазгодишната „Иглумания“. Тя ще се проведе за 11-ти път. „Миналата година беше юбилейна. Сега отново сме се приготвили за приятелите на планината и приключенията“ – казаха днес хижарита Иван и Ели. Над 100 са поканени за „Иглумания 2016-та“. Засега сняг има, а и се очаква през седмицата да навали още.

Както си му е редът, разрешителните за строеж и този път ще се издават от Иван, а около 12 часа, пак по традиция, ще започне инструктажът от снежните инженери. Обикновено инструктажът се прави от организатора Стоян Мутафов. Стартът ще бъде даден в 14 часа на 19-ти. Хижата на 19-ти и 20-ти март е ангажирана за участниците в състезанието.
Преди петнайсетина години хижарите Иван и Ели направили иглу за игри на децата им. Снежната къща е забелязана от приятели на Стоян и Ангел Добрев, на които идва идеята за състезанието, превърнало се в „Иглумания“. 
„Идеята дойде спонтанно, даде я Алексей – да построим град от иглута, после решихме да я разпространим. Наградите за победителите в състезанието са символични, има и за творческо изпълнение, и за иновации. Трябва да са покрити няколко изисквания при строителството, а наказателни точки се слагат за липса на девойки в отбора“ – обясни преди време Ангел Добрев. „Правим състезанието в средата на март, защото има много сняг. Решихме да правим град от иглута при „Чакър войвода“, първо, защото хижарите са много свестни и второ, защото тук натрупаният сняг се задържа. А и хижата е леснодостъпна“ – допълни думите му тогава Стоян Мутафов. Спонсорите на състезанието сами ги търсели и предлагали за победителите награди – аксесоари и планинска екипировка.
„В планината винаги има интересни хора. В „Иглумания“ участват планинари, които предават своята опитност на останалите, които за пръв път изпитват тази емоция“  – разказва Иван Еленчев и добавя философията си за издръжливост на работното си място – „Хижарството не е услуга, а начин на мислене“.

Десислава Стоянова