ЦИК формира състава си. Силвия Стойчева е предложена да влезе в него

Днес в два и половина следобяд започна изслушването на кандидатите за членове на Централната избирателна комисия, която се сформира за изборите през месец май. Сред кандидатите е и Силвия Стойчева – председател на Общински съвет – Самоков. Общо 20 души са предложени от различните парламентарни партии за членове на Централната избирателна комисия. На извънредно заседание на правната комисия към парламента днес бяха изслушани всички 20 кандидати за членове на ЦИК.

Всяка партия в рамките на пет минути представи своите кандидати, а след това самите те представиха визията си за работа на избирателната комисия. За председател бе предложен конституционният съдя Стефка Стоева. Нито един от кандидатите няма принадлежност към Държавна сигурност – е показала проверка.

В близките дни ще бъдат обявени членовете на ЦИК. Ако Силвия Стойчева влезе в състава му, съветниците от Самоков трябва да изберат нов председател или да водят сесиите на ротационен принцип неговите заместник-председатели. Става дума за сесиите, които ще бъдат проведени до месец септември, преди местните избори, които ще са през есента.

Десислава Стоянова