Цветан Сичанов, пред “Самоков инфо”: Предстоят интересни избори за президент

За минали и бъдещи политически събития разговаряме с Цветан Сичанов. Познат е на самоковци, родом е от Самоков. Средното му образование е от Спортното училище “Никола Велчев”. “Гордея се с това и съм доволен, че с повечето мои съученици сме като едно сплотено семейство – като почнеш Петър Попангелов – невероятни приятели сме, също Бебо Карабельов, Божидар Цинзов – Генерало, Татяна Вълкова… Бях в специалност дълго бягане и биатлон. Не съм бил добър спортист, но Спортното училище в Самоков ми даде много. Даде страхотна основа на всички. Разликата между това Спортно училище и тогавашното е голяма. Класен ни беше Иванка Борукова, учителите ни бяха прекрасни, държаха на нас, ние бяхме в училището сутрин от седем, вечер до девет. Нямаше неподготвен ученик. Треньорите ни бяха много добри” – споделя Сичанов.
После завършва в Симеоново Висша специална школа, след това завършва “Право” в Юридическия факултет на Софийски университет. В полицията е работил на длъжностите от най-долу до най-горе – от разузнавач поетапно стига до зам.-директор и началник на Полицията – София област. Имал повече от 900 човека подчинени. Почетен служител е на МВР за добра работа и добри резултати. Сичанов беше съветник от ГЕРБ в Общински съвет през 2007-2009г. Депутат в 41 Народно събрание. В ГЕРБ бе от основаването й до юли месец 2013г. “Сутрин спокойно си пия кафето, имам си работа по къщата” – казва към днешна дата.

-Г-н Сичанов, липсва ли Ви активната политика?
-Възмутен съм от изборите през миналата есен и реших да не се занимавам с политика. Поне засега. Струва ми се, че каквито и усилия да направиш, не се виждат, гледа се финансовата страна. Чух хората да казват: да, това е хубав човек, но ще гласувам за друг, защото съм стимулиран. Това ми го казаха хора от Самоков, това е всеобща тайна.
-Ще влезете ли отново в политиката?
-Поне засега – не. Макар от нея да се научих на много неща.
-На какво?
-Примерно, свързани с обществения живот, които преди това, от работата ми в МВР, са ми убягвали. Имам предивид и от времето като общински съветник, и като депутат. Беше ми интересно да се запозная в детайли с механизма на работа на Общината – как работи като един организъм, как протича развитието й. Но политиката ми донесе и доста разочарования. И това много хора го знаят.
-Едно от разочарованията сигурно е била загубата при първите Ви избори за кмет, от Ангел Николов?
-Не, напротив, там бях мотивиран да покажа, че има различна алтернатива. Това бяха първите ми избори. Тогава се получиха добри резултати, даже отлични. Тогава партята, която представлявах прохождаше, от ГЕРБ направихме възмоно най-добрите избори.
-Защо загубихте тогава? От разстояние на времето как изглеждат нещата?
-Трудно се разчупва статуквото в града. Трудно може да убедиш хората, че и ти може да постигнеш нелоши резултати, че имаш добри намерения за града. Хората се свикнали със статуквото и се сблъскваш с една организация, която е създавана с години. А и има случаи на подмолност в политиката, не за конкретните избори, а като цяло.
-Вие ползвахте ли подмолни методи в политиката си?
-Първо, не ми е в стила, и второ, аз работех с друг тип хора – прогресивномислещи, с хора, милеещи за града. По друг начин искахме да поставим нещата.
-ГЕРБ Самоков мина през доста трусове. Как гледате на Вашето напускане на партията?
-Не може човек да гледа с равнодушие случващото се с това, което е създавано с много усилия и много надежди. Не казвам, че съм го създал сам, а с група хора. Изводът е направен и от философите – властта дава възможности и човек понякога се заслепява и действа по недобрия, който е неправилният начин.
-Да припомним каква беше точно причината за напускането Ви на ГЕРБ?
-Нечестният подход по време на номинацията за народни представители. Тогава чрез задкулисие, може би дори чрез злепоставяне, на различни нива се представиха нещата, пренебрегнаха се всички правила от много хора, включително от част от ръководството.
-Изглежда не сте озлобен към тях, а сърдите ли им се?
-Не, не им се сърдя, по-скоро съм засегнат и обиден. Сърдя се по-скоро на себе си.
-Защо?
-Защото съм допуснал много хора близко мен, повярвал съм им и съм се излъгал. Обидно е, защото с тези хора си бил в много близки отношения, с тях даже повече, отколкото с близките си поддържах връзки. Обидно е, защото ни свързваше приятелство.
-Бихте ли се върнали в ГЕРБ?
-При определени обстоятелства. Но поне засега към политиката не се ориентирам. В момента не мисля, че е необходимо да влизам в редиците на която и да е партия, просто следя с интерес процесите сега, защото предстоят интересни избори.
-Защо тези избори са интересни?
-Защото никой не може да си намери достойният кандидат.
-С Бойко Борисов поддържате ли връзка? Бяхте доста близки.
-Не, скоро не сме се чували. Бяхме много близки, така е. Познаваме се от 18-годишни. Познаваме се от младостта, от казармата, бяхме неразделни в Плевен, бяхме курсанти, познаваха се близките ни. Имаме много добри спомени.
-Защо според Вас Бойко Борисов е толкова успешен?
-Да, така е, много е успешен. Ако се кандидатира за президент, той просто няма алтернатива. Единственото което може да му попречи е обединение на лявото с ДПС. ДПС е с немалка членска маса. Трудно се преодоляват 300 000 гласа и повече. Освен това Бойко Борисов се усъвършенства. Той намира верният вариант, прям е, откровен, директен. Такъв беше и преди. Той не се предава никога. Това не може да му се отрече. Той е успешен.
-ГЕРБ Самоков има ли бъдеще според Вас?
-Не в тази конфигурация, която е сега. Там има един тесен кръг, който не действа положително на цялата структура. Той управлява, но загуби почва. Това е краят на сегашната структура. Новият човек, който дойде, трябва да положи доста усилия. За да настъпи нещо ново, положително, трябва да има коренна промяна на ръководния състав.
-Според Вас Боев или Милушев е по-добър?
-Както си преценят. И двамата са ми близки, и двамата са ми приятели. Но знаеш – сам човек няма да се справи, задължително трябва да има нови хора.
-Според Вас съветниците на ГЕРБ в Самоков с позиция ли са в Общински съвет, как ги виждате, какви са?
-Самоковци го казват – безлични. Не следя в детайли, но знам как гласуват. Искаш ли да прогнозирам как е?
-Да.
-От 29 гласа, може би два са против, всичко друго е за.
-Така е.
-Аз знам кои са против.
-Това май не са гербаджийте?
-Не са те. Против не са. Дистанцирал съм се, но хората ми разказват. Не знам на 100% какво става, горе-долу съм запознат. Чух, че скоро са имали сериозна критика от Цветан Цветанов. Въпреки че някои хора се хвалят, че са постигнали добри резултати на изборите. От мойто напускане досега, ако сравним резултатите, ще видим, че цифрите вървят надолу.
-Разликата в резултатите при последните избори беше много солидна.
-Не само това. Погледни парламентарните избори – същата работа. Разликата е надолу. Оттогава са надолу. А някои твърдяха, че са победители. ГЕРБ е бил един път победител в Самоков, когато аз станах народен представител. И сега с основание ръководството трябва да ги критикува. Това е плод на политиката на местната структура. Някои хора просто се забравиха. Доколкото знам, предстои избор на ново ръководство, но навярно ще бъде временно. Ако спазят устава на партията, трябва да има общо събрание и всички членове на ГЕРБ да си направят номинациите.
-Защо ГЕРБ изгуби кметските избори в Самоков?
-Защото те не са показали активност. Когато аз бях председател на общинската структура, имахме сериозни разговори с тогавашните общински съветници и аз им казах: Вие се губите на фона на това, което става. В Общинския съвет вие не можете да защитите становище. Те ми казаха, че работят за града. Съгласен съм, че работите за града, съгласен съм, че подкрепяте някои решения или всички решения, но е нормално да кажете аз защитавам еди кое си предложение, защото това ще бъде положително за града. Трябва да те чуят и разберат, а не само едно безлично за или против. За едно безлично за хората какво ще си помислят?
Загубата не е само от безличието на общинските съветници. Те не ходеха на събрания по селата, аз ходех. Бяха отишли само на няколко места. Политиката им беше безлична. Мислеха, че нещата ще дойдат отгоре. Няма как да стане. С помощта на партията само не може. Те чуваха само това, което искаха да чуят.
-Вие се включихте в надпреварата през миналата есен и с листа за съветници.
-Да, в нашта листа, на Народен съюз, нямаше един недостоен човек. В нея бяха уважавани личности, професионалисти, като д-р Бойко Перниклиев, адв. Лили Гуцалска, Лучия Станчева и т.н. Нашата листа беше чиста, хубава.
-Защо не получихте необходимите гласове?
-Защото ние играехме на чисто и блага дума. С наши си средства си плащахме горивото, всичко. Нито имах застъпници, в 65 секции как да имаш хора? В комисиите нямахме хора, никъде нямахме хора, разчитахме на личните си контакти. Аз обаче не разбрах какво направи ГЕРБ – Самоков – освен плакати, шапки… с едно демонстративно хвърляне на топката на центъра, не става. Това, което пиарите говорят на национално ниво, на местно ниво не е така, по друг начин стоят нещата. Ние имахме рекламни материали от Народен съюз, давахме листовки и химикалки, даже бяха без надпис, просто да привлечем вниманието. Много от хората, който отидоха в ГЕРБ се присламчиха, те не са били членове. Сега има много присламчени членове. Аз съм сигурен, че не знаят какво пише в устава. Те търсят личното. Но има много хора разочаровани от ГЕРБ – Самоков. Аз в ГЕРБ имам приятели. Макар че много от тях се притесняват да общуват с мен. Те са го казвали. Самоков е имал доста депутати, но досега не е имал с прекратен мандат. Когато напуснах ГЕРБ бях разочарован, тогава преглътнах един много горчив хап.
-Имаше доста изявления тогава и от Вас, и от други Ваши колеги. Какво се случи?
-Винаги съм казвал, че не съм на всяка цена в Народното събрание. Става въпрос за подхода, по който се изиграха нещата, задкулисно. Бях номиниран за изборите за следващия парламент. Бях единствен кандидат, после се появи и друга кандидатура. Обдиха ми се по телефона и казаха: няма да си ти, ще бъде Ирена Коцева. Обади ми се един висш партиен кадър.
-Кой Ви се обади?
-Г-н Цветанов ми се обади. Тогава разочарованието беше голямо, защото това бяха хората, с които бях близък, работих с тях… По-честно беше да каже, ти имаш такиви и такиви грешки, макар че тогава в нищо не бях компрометиран. Аз излязох от Народното събрание с чиста съвест и сега мога да гледам хората в очите, затова се разхождам спокойно в града. Никой не ми е казал – ти там взе неправилно решение, ти взема пари или страна, която доведе до негативни последици за хората. Не посрамих никога родителите си и се гордея с тях.
Десислава Стоянова