Храмов празник за Рилския манастир

Иконостасът е дело на Атанас Теладур от Самоков и Петър Гарка

Днес православната църква почита един от 12-те най-големи християнски празници – църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Това е денят, в който се е родила Света Дева Мария или известен в народната традиция като Малка Богородица.
За Рилския манастир, който се намира в сърцето на Природен парк „Рилски манастир“, това е и храмов празник, тъй като централната манастирска църква носи името „Рождество Богородично“.
Храмът „Рождество Богородично“ е построен в периода 1834 – 1837 г. от майстор Павел от село Кримин, работил преди това в Атон. Църквата е трикорабна, 5-куполна постройка без предверие. От север и юг са прибавени два параклиса, съответно посветени на “ Св. Николай Мирликийски“ и на Успение на „Св.Иван Рилски“. Три високи купола, стъпили върху каменни монументални колони, подчертават главната ос.


Стенописната украса на храма Рождество Богородично в Рилския манастир е дело на най-изтъкнатите зографи от ХІХ в., между които са Димитър Христов Зограф, Захари Зограф, Димитър и Симеон Молерови и др.

Иконостасът е дело на Атанас Теладур от Самоков и Петър Гарка.
В църквата има и четири малки иконостаса, два архиерейски дърворезбени трона, дърворезбен балдахин над Светия престол, които са изработени също от групата на Атанас Теладур. В параклиса “ Успение на Св.Иван Рилски“ е поместен иконостасът на средновековната Хрельова църква, датиращ вероятно от ХVІІІ в.


Иконостасът в главната църква е сред шедьоврите на Самоковската резбарска школа. Той е дело на група резбари под ръководството на майстор Атанас Теладур. Те работят над него в продължение на три години от 1839 до 1842 г., влагайки опита на поколения творци, оформили българската школа по резбарско изкуство.