Хотелски комплекс в Ловно стопанство „Искър“ край Самоков

За нерегламентиран строеж на хотелски комплекс на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка в Държавно ловно стопанство „Искър“ сигнализира във видео Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“ и общински съветник в София от „Демократична България“. „Фирма на Румен Гайтански – Вълка прибира 150 милиона от държавната Българска банка за развитие. Започва да строи огромен комплекс върху земя публична държавна собственост, в гората, на територия предвидена за инфраструктура, производствена или складова база. Всичко това на 100 метра от язовир Искър, в едно от най-красивите кътчета на България.  Това се случва в санитарно охранителна зона, където строежите са ограничени и се допускат само в изключителни случаи“ – сподели в профила си във ФБ Владислав Панев.

Според Панев липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс със стопанството са на фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ и са от 2013 г. от кабинета „Орешарски“.

Миналата година „Био майнинг“ продаде друго дружество, което е свързано с Гайтански – „Пътстройинженеринг“ АД. Цената на сделката е 165 млн. лв., като 150 млн. от тях са кредит от държавната Българската банка за развитие. Дружеството има активи на много по-ниска стойност и само 4 души персонал. Подробности за кредита бяха изнесени и от „Капитал“, като до 2019 г. това е най-голямата сума, отпусната от ББР.

Кадри с дрон разкриват строеж на хотел в Държавно ловно стопанство „Искър“.

Източник: Дневник