Хора в реките за Йордановден въпреки забраните

И в Самоковско, както и в други градове и села на България, днес се виха хора и се пяха песни във водите на реките за Йордановден. Спорен остава въпросът по този начин ли се изразява уважението към християнските традиции, езически или християнски са тези ритуали, във всички случаи от днешния ден съпроводени с освещаване на кръста от свещениците, които го хвърляха в реките. Докато участниците във веселбите повтаряха, че традициите трябва да се спазват, други опонираха, че напоследък се спекулира с това понятие „традиции“, а някои РЗИ-та заплашиха с глоби. Видно е, че едва ли заканите за глоби ще уплашат тези, които днес са определиха като смелчаци, извивайки хора в реките.

„Ваденето ка кръста от водата е старовремски обичай, но „калоферското мъжко хоро в реката“ се роди с чалгата. Затова преди такива Калоферско – байГаньовско – мутренски бабаитлъци, трябва да има задължителен тест за алкохол и наркотици!!! Въпрос на интелект! Като няма друго с което да те забележат и „Болгар, болгар“ става!!! – коментират в социалната мрежа.

Radoslav Bimbalov пък споделя:  ·
„ЕХОТО НА ПРОСТАЩИНАТА
Кънти от сутринта.
Телевизии наричат едно пияно мокро хоро „ледено“, че и „вековна традиция“, нищо че датира най-много от края на социализма.
Вицепремиерът и министър на отбраната Каракачанов публично се радва на нарушението на противоепидемичните мерки и твърди, че същото хоро ни спасило от турско робство. Нищо че уж е историк.
Кметът на Калофер гледа отстрани как стотици хора демонстративно не спазват мерките и се оправдава, че ги бил помолил да не идват. Нищо че им е направил бент в реката, без който няма как да въртят хоро вътре.
А иначе е Богоявление. Но единственият бог, който се появи днес у нас е този, който почитаме от години.
Богът на простащината.
И кънти в ушите ни. От сутринта.“