Хората с непълни, заличени или сгрешени адреси имат избирателни права

Хората с непълни, заличени или сгрешени адреси имат избирателни права и ще могат да гласуват, като ще бъдат дописвани в избирателните списъци, каза пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия. Има населени места с променени имена на улиците, така че те се разминават с адресите в личните документи, уточни той. Тези хора ще попълват декларация, че не са гласували на друго място, посочи Андреев.

С последните промени в Избирателния кодекс се дава само един протокол за отчитане на резултатите. От ЦИК препоръчват членовете на СИК да правят чернови на протокола от гласуването, данните от който, след като бъдат проверени, да бъдат вписвани в официалния протокол. Ако протоколът все пак бъде сгрешен, той се предава в ОИК, определя се член на ОИК, който да предаде друг протокол в СИК, за да бъде попълнен с верните данни.

До 17.00 ч. днес изтече срокът, в който ако някой кандидат за пост се откаже, може да бъде заменен от неговата партия или коалиция. Това е и срокът, в който ако има отказ за регистрация на даден кандидат, той също може да бъде заменен. При невъзможност за участие или при смърт на кандидата, партията или коалицията може да предложи друго лице в срок до седем дни преди изборите, посочи Андреев.

 

Изработва се специален софтуерен продукт, който ще улесни работата на СИК, най-вече да проверяват дали имат грешки при протоколите, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти.По думите му това са най-сложните избори заради обема числа, който трябва да се обработят, особено в София, затова се взимат всички възможни мерки да не се повтаря ситуацията с „Арена Армеец“ от 2015 г.

Общият брой на кандидатите за местните избори е 36 288 души. Информацията представи говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовния седмичен брифинг с уговорката, че към настоящия момент данните все още не са окончателни дотолкова, доколкото тече процесът срещу жалби по отказ за регистрация на кандидати.

От кандидатиралите се 36 288 души – 29 515 са кандидатите за общински съветници, 1254 се кандидатират за кметове на общини, 5 059 са кандидатите за кметове на кметства и 460 е броят на кандидатите за районни кметства. Броят на кметства, в които има над 350 жители и в които ще се проведат предстоящите мести избори е 1968.

Профилът на идеалния кмет според българите

За Столична община има подадени 19 кандидатури за кмет на общината, за Пловдив те са 14.

В 397 кметства има само по един кандидат за предстоящите местни избори.

В сравнение с 2015 г. – общият брой на кандидатите за всички видове длъжности е бил 48 084 души. Броят на кандидати за общински съветници през 2015 г. е бил 35 772 души, кандидатите за кметове на общини – 1 600 души, брой кандидати за кметове на кметства – 10 077 и брой кандидати на райони – 635 души.

Броят на избирателите, които имат право да гласуват са 6 227 901 души.

До 30 септември е срокът, в който СИК ще бъдат назначени членовете на СИК. ЦИК прие решение, с което указва на общинските администрации в случаите, в които има избиратели с грешни, напълни или заличени адреси да бъдат дописани в избирателните списъци до предаването на членовете на СИК.