Хижа „Мусала“ с нов наемател?

На 28-ми февруари се е провела процедура за избор на нов наемател на старата хижа „Мусала“. За всеобщо учудване все няма официална информация и не се съобщава от Туристическото дружество кой е новият стопанин на хижата. Нещо повече – потърсена за информация председателката на туристите Иванка Стефанова отказа да разговаря по телефона.

Информацията за процедурата е оскъдна още от самото начало и доста самоковци гадаеха каква точно процедура се провежда и по какъв Закон се обявява.

В Самоков се говореше, че първият път процедурата за нов наемател не се е провела, тъй тако не всички кандидати се били явили, защото не били уведомени. Въпросите около тази процедура са много и се задават отдавна, но шефката на туристите все още не огласява информация. За причините може само да се гадае, а това е една от най-известните хижи в България и би следвало да има друго  отношение към нея от хората, които имат претенции да разбират и да управляват туристическа дейност.

На т.нар. „търг“ в комисията били шефовете на Туристическото дружество, начело с Иванка Стефанова, сред тях били Екатерина Вададжийска, Ана Манчова и др. Десетки заинтересовани се питат вярно ли е, че новият наемател е от София, с фирма „ВЙП – 2011“?

Кандидатите за наематели на хижата били девет лица, явили се осем. Кандидатите били привиквани един по един пред комисията и подавали предложенията си в плик.

Остават много въпроси около тази процедура. Един от тях е по какъв критерий е избран новият наемател?

„Няма ли самоковци, които да разбират от хижарство и туризъм? Срамота е за града, който в миналото беше скиорски и туристически? – коментира се в града.

Хижата беше затворена доста време, което е още един абсурд, който може де се случи само по ширините на Самоков и сред хората от Самоков, претендерищи, че обичат туризма и планината.

Въпреки големия обществен интерес към съдбата на хижа „Мусала“, шефовете на ТД пазят в мълчание данните. Десетки самоковци очакват от Туристическото дружество да предодоставят официална информация по темата за хижа „Мусала“.

Десислава Стоянова