Хижа „Мусала“ – нова ще се снабдява с вода от Алековото езеро, а отпадните води ще отиват в реката. Ще има пречиствателна – обещават властите

Водовземането за новата хижа „Мусала“ ще е от Алеково езеро – оповестиха от БТС

 

Работи ли новата хижа „Мусала“, която туристите наричат „хотел“, попитахме в БТС.

„За новата хижа „Мусала“ ни бяха направени доста препятствия, за да не можем да я открием. Въпреки всичко сме в последен стадии на законовите процедури и  се надявам, че повече няма да пречат. Като не помагат,  нека и да не пречат. В момента имаме последни уточнявания за пречиствателната станция. В момента се работи по нея  и по водовземането“ – каза ни Зарница Радонова – секретар на БТС.

„Вече сме на финала за водовземане и пречиствателно съоръжение. Водовземането е според двата варианта – от реката и от Алековото езеро. Реката никога не пресъхва, тя е от трите езера над хижата, така че никога няма да бъде в ущърб на никого. Не мисля, че хижата ще е непрекъснато с пълен капацитет, за да има голямо потребление. Капацитетът на хижата е 80 души и няма да повлияе нито на екологията, нито на друго“ – обясни Зорница Радонова.

Тя допълни, че отпадните води ще минават през пречиствателно съоръжение и в реката ще тече чиста вода. „Тъй като ние вече нямаме финансиране отникъде, самият наемател прави тази инвестиция по тези довършителни работи. Наемател на хижата е Пройчев от Велинград, а договора го е подписал около 2015г.  при стария изпълнителен секретар, който, както знаете, сега е покойник. Наемателят изпълнява инвестиционната програма, има си подписан договор. Дай Ббоже по-скоро да се отвори хижата, защото интересът към Мусала е голям. Хотелът не работи към момента, защото още не сме направили довършителните работи, в момента там се работи. Хижата – новата не работи, имам информация, че и старата не работи, въпреки, че и там имало нов наемател, но за страта хижа отговаря Туристическото дружество в Самоков“ – поясни още Радонова.

Както писахме преди месеци, от Сдружение „Балканка“ изпратиха до властите своя доклад за т.нар. „Хижа „Мусала“.

В края на миналата година от видеоматериали в социалните мрежи и сигнали на туристи „Балканка“ е информирана, че новата хижа „Мусала“ е пусната в експлоатация и че отпадните води от нея се изливат в долното Мусаленско езеро.

Притеснени от сигналите, че се изпускат отпадни води в езерото, от „Балканка“ веднага са подали сигнали до компетентните органи:

“Моля да вземете мерки, преди да е паднал снегът, защото иначе цяла зима няма да се вижда какво се случва, а до напролет езерото ще е напълно ликвидирано от отходните води на новата хижа – то и без това е доста малко като обем. Междувременно посетителите на Боровец ще се чудят защо ги болят коремите, понеже на Мусаленска Бистрица има питейно водохващане.

Също така се надяваме компетентните органи да извършат проверка съвместно с община Самоков, за да се установи кой е разрешил ползване на хижата, как и защо и настояваме да ни информирате за резултатите от проверката“ – написаха до институциите още през миналата година от Сдружение „Балканка“.

В отговор бе извършена съвместна проверка с РИОСВ – София и Басейнова дирекция – Дунавски район.

В последващ доклад е отразено следното:

 При посещението се установи водовземане от скатни води над хижата, което пълни външен пластмасов бидон. Водното количество е нищожно, със сигурност много под 10 литра в секунда. Вътре в хижата е разположен друг голям пластмасов бидон, в който е заустена канализационна тръба, и вероятно играе ролята на изгребна яма, по изявление на инвеститора. … Инвеститорът показа съществуващо водохващане над Каракашевото езеро, в което има надупчена тръба от порядък ф160 или по-малко. В конструктивен диалог с представител на инвеститора ние изразихме колебание, че за езерата под водохващането има риск при маловодие да пресъхват, но той гарантира обратното. Най-тежко ще е през лятото при маловодие, когато езерата спадат по естествен път.

Едно е ясно – отговорността на БД при издаване на разрешителното за водовземане е огромна и ние стискаме палци да се вземе правилното решение, базирано на изключително внимателно хидроложко проучване“ – посочват от Сдружение Балканка.

„Надяваме се тези бележки да са полезни на компетентните учреждения при взимането на правилните решения“ – пишат още от „Балканка“.

В доклада си те обръщат внимание и на НСЗП, че в Каракашевото езеро в момента на посещението е имало много водорасли.

„Не ни е известно дали това е естествен процес или не, той няма връзка с проблемите на новата хижа, но се надяваме да бъде изследван. Прекалено много водорасли ще доведат до заблатяване, гниене, намаляване на кислорода и прочее неблагоприятни последици“ – предупреждават от Сдружение „Балканка“.

Проверка имаше и от Нова телевизия. Репортери през зимата устовиха, че хижата работи, въпреки че е с наложена забрана за ползване.

„Най-голямата и най-скъпа хижа у нас, собственост на БТС, работи нелегално, без разрешение за ползване“ – показа проверка на NOVA.

„Сградата в подножието на връх Мусала е с капацитет 130 легла и няма никакви документи. Строежът й струва 15 милиона лева на държавата, а по проект би трябвало да са изградени санитарни възли и пречиствателна станция. Нуждите на посетителите обаче се посрещат във висяща от стената тоалетна.

Хижата държи два рекорда. Строи се повече от 30 години. В нея са инвестирани над 15 милиона лева, но все още не е готова.

„Най-силно впечатление обаче прави висящият клозет с контейнер резервоар. Нито е съгласувано, нито има проектни документации. Такова нещо не може да съществува в една цивилизована държава. Това е пробита дупка в стената. Без коментар! Абсолютно незаконосъобразно“, каза главният архитект на Община Самоков Надежда Клинчева пред камерата на „Здравей, България“.

Преди месеци репортажът на Нова тв показа, че само официално „Мусала-нова“ не работеше, защото няма разрешение за ползване. Неофициално обаче хижата работи. Информация за това как се правят резервации имаше на сайта на Нова тв. Освен това мястото се рекламираше като най-голямата високопланинска хижа със 130 места, самостоятелни санитарни възли и бани, отопление, ресторант, конферентна зала, място за тихи игри, ски гардероб и т.н.

Репортажът на Нова тв:

Да се влезе в хижата невинаги е лесно. Екип на NOVA го прави случайно, с група от 15 души, които имат резервация да спят там. Вратата се отваря след обаждане по телефона. Вътре т.нар. „хижар“ прави реклама на мястото за спане на хората, които са резервирали нощувка. Пред камерата хижарят отрече, че групата остава да спи.

От писмен отговор на Регионалната служба за строителен контрол става ясно, че проверяващи също са констатирали, че хижата работи. При проверка на 6 февруари е установено, че мястото е в завършен вид, обзаведено е и се ползва, без да е въведено в експлоатация, поради което е издадена е заповедта за забрана за ползването му. В момента тя се обжалва в съда.

По план и по документи към хижата трябва да има пречиствателна станция. Хижарят обяснява, че предвижда да качи два резервора с обща вместимост 40 000 литра, в които да се събират мръсните води. До този момент издадени разрешителни за подобно съоръжения няма.

От отговора Дирекцията за строителен контрол обясниха, че в началото на годината от Басейнова дирекция са отказали варианта за заустване на отпадъчни води от хижа „Мусала“ в „Мусаленска Бистрица“. А за да действа хижа с подобен капацитет, е необходимо и разрешение за водохващане.

Хижа „Мусала-нова“ е собственост на БТС. Въпреки че няма разрешение за ползване, през 2016 г. Туристическият съюз я дава под наем за 400 лева на месец, които наемателят все още не плаща, защото има 3-годишен гратисен период. Задължение да извади всички необходими документи има БТС. По договор, ако това не стане до началото на юни, Съюзът дължи на наемателя неустойка за инвестиции не по-малко от 1 млн. лв. плюс разходи за вреди от половин милион евро – разкриха преди месеци репортерите на Нова телевизия.

 

Десислава Стоянова

на сн. Алековото езеро