Хакерска атака удари системата за електронно преброяване

cropped-wallpaper-1266599

Хакерска атака удари системата за електронно преброяване още в първите часове след старта на „Преброяване 2021″, съобщи заместник-председателят на НСИ Диана Янчева. С

„Засега имаме 56 грешни имейл адреса. Другото, което често се греши, е, че се попълва датата, на която изтича документът за самоличност, а не на която е издадена. До 6 часа са обработени над 62 000 заявки, а от 2 часа има страхотен наплив – над 200 000 потребители. Системата работи по-бавно, това ще се преодолее, като се включат всички ресурси“, обясни тя.

Официалното преброяване на населението стартира в полунощ и ще продължи до 3 октомври. Процесът ще се осъществи на два етапа – гражданите ще могат да се самопреброят онлайн до 17 септември, а ако не успят да го направят, преброители ще посетят дома им от 18 септември до 3 октомври.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заедно с председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски дадоха официален старт на „Преброяване 2021″ на брифинг в Министерския съвет.

Гражданите могат да се преброят онлайн на сайта www.census2021.bg. От Национални статистически институт информираха, че след въвеждане на данните електронно и получаване на специалния код, той трябва да се предаде на преброител или да се регистрира по телефона.

Във връзка с хакерската атака в първите часове от старта на преброяването от НОИ заявиха, че не изключват още опити да пробив на системата, но се надяват те да се безуспешни.