Финално състезание за деца в Боровец

Програмата „Научи се да караш ски“ закри сезон 2017/18 с надпревара между най-добрите млади скиори от Самоков и други градове. В състезанието се включиха 55 деца от Самоков, Говедарци и Долна баня. През последните четири седмици те направиха първи стъпки в ските с помощта на инструкторите си по ски и сноуборд. Състезанието се проведе на писта „Иглика“ в Боровец,  участниците получиха адмирации от генералния секретар на Българска федерация по ски Пепа Мицева, много родители, учители и деца, дошли да насърчат интереса на младите към ски спорта.

При момичетата с най-добро време завърши Мария Гергинова от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. При момчетата за златния медал при сериозна конкуренция се пребори Георги Атанасов от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Двамата шампиони получиха голямата награда – ваучер за четиридневна ски ваканция и двудневна уикенд лифт карта и ски оборудване за сезон 2018/19 в Боровец. Всички участници в състезанието си тръгнаха със специални подаръци от спонсорите.

Както писа сайтът „Самоков инфо“, „Научи се да караш ски“ се провежда в Боровец за шести път. Тази зима в обучението се включиха 345 деца от Община Самоков на възраст от 6 до 10 години от ОУ ”Христо Максимов”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, НУ „Станислав Доспевски“, НУ „Неофит Рилски“, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ и СУ „Отец Паисий“ от Самоков, ОУ „Димчо Дебелянов”, с. Говедарци“ и СОУ „Неофит Рилски“, Долна баня. Заниманията тази зима се провеждаха в групи и продължаваха 4 дни по 5 часа. Четиридневното обучение приключваше със състезание, което определяше най-добрите между вратите. Те получаваха медали и право на участие във финалното състезание днес.

„Научи се да караш ски“ е уникален социален проект, защото всяко едно дете, независимо от възможностите си, може безплатно да се научи да кара ски“ – каза генералният секретар на Българска федерация по ски Пепа Мицева. Програмата е финансирана от Министерството на младежта и спорта, с помощта на основния спонсор – мобилен оператор. БФСки е съорганизатор и успя да разшири географията на проекта. През последните няколко години инициативата се провежда в седем ски зони със съдействието на седем регионални инспектората на Министерството на образованието и науката. Както обикновено, състезанието в Боровец беше организирано перфектно, а децата се справиха отлично. Най-важното е, че всички бяха усмихнати и щастливи. Хубавото през тази година е, че няма контузии и произшествия. Надяваме се, че проектът ще продължи и през следващата година и че интересът към него ще бъде все така голям. Отзивите към програмата са страхотни – родители, деца и учители са доволни, а ските стават част от живота им“ – бяха част от думите на Мицева.