Фандъкова иска мъжът на ексдепутатка от ГЕРБ да върне парите за 60 спирки

Техническа експертиза доказа, че навесите са направени некачествено

Сериозно несъответствие между изпълнението на 60 спирки в София и изискванията за качеството в договора е установила техническа експертиза.

За производството им са ползвани непоцинкована стомана и недостатъчно дебел слой боя 

Проверката от независима лаборатория беше възложена от кмета Йорданка Фандъкова след скандала с обществената поръчка за спирките, който доведе до оставките на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.

Търгът за 60 спирки, обявен от ЦГМ през 2015 г., печели фирма, в която има участие мъжът на Коцева.

Договорът е за над 236 000 лв. В него участват 8 фирми, но останалите 7 са били отстранени.

“Поисках да се прекрати договорът с изпълнителя и фирмата да върне цялата платена от ЦГМ сума. Ако изпълнителят не се съгласи, ЦГМ ще заведе дела. Служителят, който е оглавявал приемателната комисия и е трябвало да види несъответствията със заложените изисквания, ще бъде освободен”, заяви Фандъкова.

От сряда проверки на ЦГМ започват от Сметната палата и Държавната финансова инспекция

Двете ревизии ще вървят паралелно. “Очаквам ЦГМ да съдейства максимално при проверките. Ако се установят още нарушения, никой няма да остане ненаказан. Това е и поредният урок за фирмите, защото никой не може да си позволява с лека ръка да прави компромис с качеството. Това са парите на софиянци”, отсече Фандъкова. Тя напомни, че проверката на обществените поръчки на ЦГМ за последната година и половина е установила нарушения в 3 търга. Един от тях отново е за 60-те спирки, като според проверяващите седемте фирми са отстранени заради маловажни пропуски в документите.

“Това е втората проверка на обществените поръчки на ЦГМ. Резултатите и от двете са изпратени на Държавната финансова инспекция. Затова сега и тя ще направи проверка”, обясни Фандъкова.

Вече тече конкурс за ново ръководство на ЦГМ, чийто принципал е СОС. След скандала съветът на директорите на общинското дружество вече ще е от 3-ма души вместо от 5-има.

Източник „24 часа“