Учениците ни искат интензивно обучение в реална работна среда и проектите по Програми на ЕС им дават невероятни възможности

 

Борислава Хаджийска, врид директор на Професионална гимназия по туризъм, пред сайта „Самоков инфо“

 

Преди дни в Професионална гимназия по туризъм в Самоков се състоя представяне на дейности по проекти в партньорство с организации към Европейския съюз. Ученици и учители споделиха, че са имали голяма полза от обучението и опита, придобит в държави като Гърция, Ирландия, Франция, Англия, Италия, Испания и други. Борислава Хаджийска – врид директор на училището, сподели пред сайта „Самоков инфо“ информация по темата. В по-голямата си част проектите са спечелени и реализирани от Хаджийска.

-Г-жо Хаджийска, кои са проектите, по които работихте с колегите си и учениците?

– За вече близо 10-годишна дейност сме рабоитли по програмите „Леонардо да Винчи“, „Коменски“, „Младежки обмен“, а от 2014 г. по новата програмна схема – „Еразъм +“. За този период през молиблност са преминали над 280 ученици, над 35 учители са се включили в дейност или мобилност по проектите.

Проектите, които реализираме в училище досега, са по „Еразъм +“, ключова дейност „Професионално образование и обучение“. Насочили сме се към тях, защото дават възможност на учениците да провеждат стаж в чужбина на реално работно място. Така от началото на програмния период – 2014 г., сме провели общо 4 проекта. По три от тях учениците имаха триседмичен стаж във Франция и в Ирландия, а по един – двуседмичен в Гърция.

-Кои учители работиха по тези проекти?

– Албена Попова, Марияна Бакрачева, Елена Сердарева, Елияна Кичева, Елиана Телийска, Николай Ковачев, Красимир Димитров, Димитър Апостолов, Мила Иванова, Иван Петров. В мобилност по проекти през годините участваха Мариана Бакрачева, Михаил Михайлов и Елана Ковачева, Елена Сердарева, и учителите които вече не са в ПГ по туризъм – Евелин Заркина, Диана Карабожилова, Радина Маринева, Деян Петров.

За Вас казват, че с който проект се захванете, се печели. Откога е опитът ви с проекти в сферата на образованието?

– Силно казано. Балгодаря за оценката. Опитвам се да работя така, че европейските ценности да се припознаят и от нашите ученици, да сме в крак с новите образователни тенденденции. Да се съизмерваме с европейските си колеги, тоест да предосатвяме качествено обучение на учениците си. Началото беше през 2009 година, когато формирахме първия екип за работа по проект по Програма „Леонардо да Винчи“, последваха и екипите по Програма „Коменски“.

Екипът, който създаде първия проект по програма „Леонардо да Винчи“ , бе инициран от г-жа Цаловска, светла й памет, в състав Диана Карабожилова, Евелин Заркина, Теопия Цаловска и аз.

Проектите по Еразъм + основно разписвам аз, разибира се, и в изпълнението се включвам във всяка дейност.

-Учениците споделиха, че са много впечатлени от обучението си във Франция. Как се справят с езика?

-Проектите позволяват допълнителна подготовка по език. В предишните етапи на програмите беше позволен езиков курс с преподавател. Ползвали сме услугите на обучителни центрове и на учители към училището  – преподавателят Димитър Апостолов от „Заедно в час“ проведе предпоследния курс по френски. За проекта от тази година, тъй като стажът е над 19 дни, програмата ни задължава да ползваме онлайн езикова подкрепа, която оказва Европейският съюз. Някои ученици се справиха отлично. Последният проект във Франция беше през това лято. Стажът беше в град Амиен. Освен всичко, за учениците бе любопитно да научат, че това е градът, в който е роден настоящият президент на Франция – Емануел Макрон. Общежитието, в което бяхме настанени, се намира до училището, в което е учил франският президент.

Каква беше темата на проекта?

-Темата на този проект беше „Малките тайни в голямата френска кухня“. Участваха 20 ученици. Документацията по проектите е много, задачите са много, усилията са много. Но си струва.

Кое впечатли учениците във френските ресторанти?

– Всеки е чувал за френската кухня. Френските готвачи са водещи не само в Европа, но и в света. Различно е. Във френските ресторанти в менюто има няколко основни ястия и толкова десерта. Французите имат строг режим на хранене – сутрин, обед и вечер, което е подчиенно на хранителната им култура. Повечето от ресторантите отварят в 11.30 ч., сервирането започва от 12 ч., до 14.30 ч, от 15.00ч. до 17.30ч. ресторантът не е отворен за клиенти. В 17.00 часа идват работещите в ресторанта, в 17.30ч. започва приемането на клиенти до 22.30ч. След 22.30ч. сервирането и приготвянето на храна приключва и в 23.30часа ресторантът е затворен. Французите предпочитат залена салата, т.е. всичко, свързано с листните зеленчуци. Краставици и домати твърде рядко можеш да видиш в салата във френски ресторант. Доматите „Чери“, примерно, са за аранжировка на ястието.

-Какво от този опит във Франция можете да пренесете тук – като отношение към храната, клиента, като манталитет?

-Манталитетът е много различен. Когато се работи, се работи много интензивно, много бързо, не се губи време. Французите имат седемчасов работен ден, но кагато работят, го правят качествено, компетентно, отнасят се с уважение към работата си, много са отговорни към задачите си, не подценяват заниманието си. Всеки е професионалист в областта, в която работи. Нашите ученици се впечатляват от това и им хареса.

Като част от културната подготовка бе посещението на Париж и разбира се, Айфеловата кула.

В Амиен бяхме настанени на прекрасно място, намиращо се на десет минути от центъра пеша. В почти всяка точка на града има нещо, което може да се посети и предизвиква интерес. Всеки ден организират културни събитя, имаше много туристи. Посетихме и град Компиен, където е подписано Компиенското примирие, през 1918г. за прекратяване на бойните действия в Първата световна война. Там се намира дворецът на Наполен III и на Луи ХIV.

Няма човек, който да се докоснал до програмите на Европейския съюз и да не казва, че това е най-страхотното нещо, което е преживял. В Гърция бяхме в консорцум с „Български младежки форум“, много интересна организация, която освен практика, организира и забавления за учениците. С тях, като придружаващи лица, бяха Елена Сердарева и Албена Попова, които споделиха, че мобилността им е била много полезна. Смятам, че Програма „Еразъм+“ е едно от най-хубавите неща, които се случват в българската образователна система, особено на фона на това, че децата все по-малко искат да учат от учебници, а искат да имат по-интензивно обучение в реална работна серда, т.е. учене чрез правене.

През тази година ще работите ли по други проекти?

-Да, ще работим. Харесахме Франция по ред причини. Проектът вече е одобрен за финансиране. Имаме право да ползваме по-облекчени начини за кандидатстване чрез спечелена Харта за мобилност. Новият проект отново е свързан с френската кухня. Благодарение на добри взаимоотношения с френския партньор, можем да поставим условия за определените ученици – какво обучение искаме – за едни ученици – хотел и рецепция, за други – кухня и т.н., според нивото на владеене на езика и възможностите. Има подбор на учениците, езиковите им умения са определящи. Отново участниците ще бъдат 20 ученици.

Десислава Стоянова