Учебни писти по ски скок вече има в Самоков

Две учебни писти по ски скок откриха в събота. Въпреки есенния дъжд, присъстваха много деца, родители и официални гости. Българската федерация по ски бе представена от вицепрезидента Георги Бобев, отговорника за направление „Ски скок“ и двигател на проекта за шанцата Захари Сотиров, а община Самоков – от кмета Владимир Георгиев.

Сред гостите бе световният шампион за юноши в ски скока, Владимир Зографски, Валентин Божичков, носител на Европейската купа. Много деца трениращи ски скок дойдоха да тестват новата шанца и да покажат какво са научили. За тяхна радост бе проведено и състезание на К6 и К12. Малчуганите имаха право на направят по 2 скока от всяка шанца, а оценяването им бе поверено лично на олимпийския вицешампион в отборното от Оли20181020_121155мпиадата в Калгари’88 и настоящ треньор на Владимир Зографски в националния, Матиаж Зупан (СлвнIMG_3159). Асистираше му бившият национал и олимпиец Георги Жарков.

Преди началото на състезанието, всички бяха поздравени от кмета на Самоков Владимир Георгиев и вицепрезидента на БФСКи Георги Бобев. Поздрав към гостите имаше и от Владимир Зографски.

В състезанието на К6 при момичетат20181020_121201а първа е Анна Бандрова, пред Яна Балканска и Натали Николова. При момчетата спечели Петър Бандров, пред Лазар Игнатов и Максим Коцев. На К12 победата бе за Георги Караджинов, пред Камен Сотиров и Мони Николов. Медалите и материалните награди на призьорите връчиха кметът на Самоков Георгиев и най-известните скачачи в България Георги Бобев и Владимир Зографски.

Новите две учебни шанци в Самоков бяха изградени през лятото с подкрепата на БФСки, Община Самоков и частни дарители. „Идеята е през следващата година да бъдат направени още 2 малки шанци и по този начин да се даде възможност на повече деца да тренират ски скок“ – уточниха скиори пред сайта „Самоков инфо“.