Учебната година стартира в Самоков с 328 първолаци, най-много отново са в ОУ „Неофит Рилски“

Преди дни започна учебната година. В Обединено училище „Неофит Рилски“, което беше слято с НУ „Петър Берон“ преди около две години, има най-много първокласници. Там първият учебен ден бе открит от директора М. Солунска, а първият звънец бе ударен от зам.-директора Искра Ангелова, която доскоро беше шеф на „Петър Берон“.
В ОУ „Авксентий Велешки“ за първия учебен ден сред гостите беше Росен Барчовски- старши треньор на националния отбор по баскетбол, мъже. С приветствие към всички се обърна директорът Ирена Коцева.
В едно от най-успешните училища –  СУ „Отец Паисий” ще има 21 паралелки. Приоритет в работата е използването на новите технологии в образователния процес, от тази учебна година училището започва работа с електронен дневник, специалностите дават възможност за добра реализация на завършилите училището. ОУ71140192_2416276848464224_650202153910009856_n „Отец Паисий“ сред гостите бе Светлана Атанасова. Те се обърна към събралите се в двора на училището с поздравителен адрес. „С вълнение се обръщам към Вас в деня, в който давате старт на новата учебна година. Приветствам усилията на ръководството на училището и на учениците, на учителите и стремежа ви да бъдете водещо учебно заведение в Софийска област. Продължете и за в бъдеще да прилагате най-иновативните практики в образователния процес и да намирате най-подходящите профили за професионално обучение“ –  бе част от поздравителния адрес на Светлана Атанасова към ръководството на училището.

В ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ приветствие с пожелание за спорна успешна нова учебна година отправи директорът на училището Диана Карабожилова. Тържеството бе подготвено от по-големите ученици, които получиха аплодисменти за изявата си.

В ОУ „Христо Максимов“ химнът на България бе изпълнен от ученичката Маргарита Бочева. Приветствие към всички отправи директорът на школото Антоанета Николова.

В Гимназията по туризъм също се поздравиха за новата учебна година. Словото бе от директора Хаджийска. Училището работи по много проекти, финансирани от Европейския съюз, учениците имат възможност да пътуват на обучение и да практикуват в страни от ЕС. Водеща е заслугата на директора Хаджийска.

В НУ „Станислав Доспевски” също се събраха на тържество. Вълнуващо беше словото на директора Камелия Асенова, а от учениците бе представена интересна празнична програма. Поздравителен адрес от името на Росица Иванова – началник на РУО-София регион, бе изчетен от Георги Панев – старши експерт ОСО, доскоро шеф на „Кирил и Методий“.

328 първокласници, разпределени в 17 паралелки влязоха в самоковските училища тази година. 228 са абитуриентите, които през учебната 2019/2020 ще завършват средното си образование.
Новото през тази година е, че за първи път ще има външно оценяване по БЕЛ и математика за десетокласниците. Учениците от четвърти клас пък ще имат изпити само по два от базисните предмети – БЕЛ и математика. Те ще се проведат съответно на 9-ти и 11-ти юни. На 20 и 22 май са държавните зрелостни изпити за завършващите. 
За учителите пък в самоковските училище за пръв път ще има атестиране. Атестиране ще има и за детските градини. Графикът вече е оповестен. Изпитите в Самоков ще бъдат в периода ноември – декември.