Уникални рачници за Тодоровден в Драгушиново

Днес навсякъде имаше кушии, но в Драгушиново празнуваха по свой тертип.

На Тодоровден по традиция празнува село Драгушиново. Организация направи кметът на селото Георги Хаджийски. Краевед и родолюбец, автор на множество книги, Хаджийски събра днес хора от селото и техните гости. Досега нито един празник не е пропуснат в селото. Рачникът е единствен по рода си за Тодоровден в Драгушиново.

„Това е един уникален обичай за нашите земи, който е съхранен във времето, сякаш да напомня за сакралната междукултурна колизия, неизменно случваща се там, където живеят съвместно различни социални общности…“ – казва Хаджийски. Драгушинци са доволни, че умеят да приготвят гозби от раци и понеже вече ги няма из Искъра, ги ловят в реките от близките населени места. По правило рачникът се прави във всяко семейство. Готви го най-възрастната жена в къщата – припомня Георги Хаджийски.

С празнична литургия бе почетен и драгушинския храм „Св. Теодор Тирон“ . Службата бе отслужена от отец

Любомир. Включи се и даскал Иван.

Църквата „Свети Теодор Тирон“ е построена е през 1869 год. и изографисана от самоковския зограф Джони Белстойнев. Според легендите, много преди построяването на тази църква, на брега на река Искър, е имало друга – много по-голяма, която била отнесена от придошлите речни води.

Picture