Трябва да се връщат закони, приети от под половината депутати, заяви кандидатът за президент от Реформаторския блок, Трайков

Нужно е системно решение по отношение на назначенията, които президента предлага, каза кандидатът за държавен глава от Реформаторския блок Трайко Трайков в интервю. Идеята беше лансирана в отговор на въпрос за предлаганите от президента хора в ръководството на БНБ.

Според Трайков на такива постове трябва да се правят назначения при конкуренция и обществено вглеждане. Кандидатът за президент уточни, че не би назначил човек, който е работил за Държавна сигурност.

Трайчо Трайков заяви също, че ако стане президент, ще обяви на депутатите, че ще връща всички важни закони, който са приети от по-малко от половината народни представители. Той допълни, че става дума за данъчните и изборните закони.

Кандидатът за президент на Реформаторския блок каза още, че има идеи за съдебната реформа и е готов да участва в нея със законодателни инициативи. Трайков се обяви за намаляване на парламентарната квота в съдийската част на Висшия съдебен съвет. Според него е нужна и реформа на прокуратурата, която е изградена по съветски модел.

Трайков се обяви за разследване, което да стигне до дъното на аферата около АЕЦ „Белене“ и обяви, че е готов да помогна за разплитането й. Той обаче не скри, че има притеснения от действията на прокуратурата, защото е изпитал прийомите на работа на нейните представители. „От прокурорите можеш да очакваш всякакви магарии. Нека не забравяме, че тази прокуратурата направи разследване срещу действащия президент“, поясни кандидатът за държавен глава.

Трайчо Трайков смята, че субсидията за партиите трябва да е по-ниска. По отношение на проблемите с гласуването в чужбина, той обясни, че решението е в електронното гласуване. „Време е държавата да бъде на висотата на технологиите“, допълни Трайков.

Попитан от кого би поискал подкрепа, ако стигне до балотаж, кандидатът на Реформаторите обяви, че ще я търси от всеки български гражданин. „Не бих приел гласове от брокери, каквито се явяват и ДПС, и ДОСТ“, каза още Трайков.

Попитан, дали като президент, би се срещнал с руския президент Владимир Путин, кандидатът отговори, че
зависи от момента и контекста. „Не е първата и желана среща, но може от нея да произтече нещо полезно за България“, посочи Трайков.

Според него изконният български патриотизъм е прозападно ориентиран. „Българският патриотизъм предполага да се съчувства на хората, които са преследвани. Не може човешките права да се загърбват“, коментира Трайков последните екстрадирания на турски граждани. По неговите думи Турция не е заплаха за България, ако страната ни използва добре ресурсите на съюзниците си.

В заключение кандидатът за президент на Реформаторския блок призова за него да гласуват всички хора, които харесват позициите му. „Това не са само думи, а неща, които ще изпълня“, уточни Трайков.