„Тройната нишка“ на Васил Лазаров представиха в НДК 

 

20190130_193608

 

Снощи издателите на романа „Тройната нишка“ на Васил Лазаров го представиха в зала 4 на НДК.

 

Пред голяма аудитория за премиерата на книгата и за творчеството на Васил Лазаров говориха доц д-р Калин Михайлов, Георги Михалков и Румен Папратилов.

 

За романа изказаха мнението си редакторката му Никифорова, писателят Румен Дамянов, поетът Маргарит Жеков и други творци, присъстващи на 20190130_193608премиерата на романа. Бе оповестено, че Лазаров е написал и исторически роман, който е предаден за редактиране и предстои да се издаде до края на годината.

 

Както е известно, Васил Лазаров е роден в град Самоков. Той бе поздравен за премиерата на книгата и от чаровната му дъщеря, Вики, която завършва висше образование в чужбина, но снощи пред приятелите на семейството призна, че е категорична в намерението си да се върне в България. „Всъщност, аз съм първият, най-внимателен и критичен читател на романите на баща ми“ – призна с усмивка пред сайта „Самоков инфо“ Вики. Съпругата на Васил Лазаров, Мая, също бе на премиерата и посрещаше многобройните гости, дошли в зала 4 на НДК.

 

По думи на доц. д-р Калин Михайлов романът на Лазаров кореспондира с произведения на световноизвестни писатели, сравни го и с Дикенс.

 

„Тайната, от която човек бяга, не е задължително да е криминално действие. И Камен от „Тройната нишка“ бяга. Каква е тайната му? – отговорът на този въпрос се съдържаше в анализа на доц. доктор Калин Михайлов (преподавател по европейска литература в СУ ). Главният герой от романа се скита самотен и търси своя остров на сигурността сред житейския океан.

 

„Това е роман – драма“ – казано бе на премиерата.

 

„Коя е третата нишка на конеца? – Божият дух и Божието присъствие“ – тълкуват читатели романа на Лазаров.

 

„След промените много хора в България си представиха, че може да няма никакви правила. Но се оказа, че не може да има20190130_190815 такова общество – без правила. Правилата, обаче, трябва да са справедливи и човешки. Васил Лазаров показва именно това, че едно общество не може да съществува без човечност. Не може българите да са варвари, те трябва да бъдат добри християни. Книгите на Васил Лазаров винаги са свързани с идеите за 20190130_190815хуманизма“ – бяха част от думите на писателя Румен Дамянов.

 

„Това е един чудесен роман за един герой, който от своето незнание стига до Бога“ – бяха част от думите на писателя Маргарит Жеков.

 

Десислава Стоянова