Триметрови пламъци застрашиха Доспей

Вчера в социалните мрежи и до медии в Самоков бе подаден сигнал, че има пожар край село Доспей. „Имаше реална опасност да се запалят къщи. Чаках пожарната команда 20 Мин. Явно няма да дойдат. Има вятър и 3 метрови пламъци“ – написа самоковец.

Пред медиите той поясни, че към 20.20 часа е бил на булевард „Искър“. „При „Т Маркет“ видях, че има димна завеса в гората, над „Самел“. Тръгнах по пътя към Бели Искър и на 3-4км от Самоков вдясно, видях, че е горяло дълго време на фронт около 150дка., като огънят беше прескочил главното шосе. Не след дълго вятърът се е обърнал и огънят е тръгнал към Доспей. Може би беше на 200 метра от гората над Доспей и по права линия на километър – километър и половина от селото. Към 22.00 часа пътят от Самоков към Доспей беше в димна завеса, тоест огънят отново се е обърнал. Огънят стигна до насаждания от европроект, може би 20-30дка, които бяха обвити в найлон, много е вероятно да е изгоряло самото насаждение заедно с капковото напояване, заради пластмасата. Говорих с дама от пожарната, която прие сигнала. Може би е възникнала спешна друга работа или те не приемат сигнали за горящи стърнища, ако не им се обадят поне 5 човека. До колкото разбрах аз съм бил първият, който се е обадил, а за тези два часа, през които се е разгаряло огнището са минали поне 500 автомобила от селата по-горе, но никой не се е сетил, че е важно да види какво се случва, въпреки че част от хората печелят от селски туризъм“ – сподели Ал. Костадинов.

„Ще е интересно да се проследи от компетентните органи дали пожарната команда е имала друга задача или са преценили че огнището е безопасно. Снимал съм на около километър от пожара и според мен си имаше 3 метрови пламъци и поне 10 огнища на различни фронтове“ – доави още той.