Тома Томов призна за агентурното си минало

Тома Томов, кандидат за депутат от БСП, призна пред Би Ти Ви за агентурното си минало и добави: „Нямам и един донос срещу колеги“. Журналистът каза, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност, но отрече да е писал доноси.

Тома Томов, който е известен с интервютата си с редица световни лидери и документални филми по БНТ, а в периода 1986-1989 г. е външнополитически наблюдател във в. „Труд”, бе разкрит от Комисията по досиетата като агент/секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1970 г. по линия на секретния щат под псевдонима „Тодоров“.

В отговор на въпрос той заяви, че не е разсипвал човешки съдби: „Как точно ще стане това, да разсипя човешки съдби? Аз, за разлика от вас, горе-долу на 30 години бях звезда №1, защо трябва да се занимавам с каквито и да е интриги?

  Той внесе уточнение и по повод твърденията, че баща му е бил началник в концлагера в Белене, където са лежали хиляди политически затворници по времето на тоталитаризма. Журналистът каза, че това не е истина, а всъщност баща му за кратко е ръководил затвора за криминални престъпници в Белене.

На парламентарните избори на 26 март Тома Томов ще бъде водач на листата на БСП в Благоевград.