Тир се преобърна няколко пъти и падна в дере в Клисурско

Повали метален стълб на електропровод, а шофьорът Васил от Пловдив е по чудо невредим, размина се с няколко шева на главата

 

Шофьорът може да е заспал, но важното е, че е оцелял – говореха десетки участници в движението, които бяха блокирани с часове на пътя Самоков Клисура- Дупница.

Тир с пловдивска регистрация се преобърна днес на рисковия път Самоков – Дупница, малко след село Клисура. Веднага на място на произшествието бе екип на криминалисти от Самоков. Пътят беше затворен за около 4 часа и се образуваха колони от автомобили. Водачът на катастрофиралия камион бе откаран за оказване на медицинска помощ в МБАЛ – Самоков. Същият по-късно бе докаран от служителите на МВР на местопроизшествието, като сподели, че е без сериозни наранявания – отървал се е само с рана на главата.

Шофьорът на тира сподели, че на 112 сигналът за произшествието е подаден около 3.45 в петък сутринта. Сигналът е подаден от колеги на тираджията и други участници в движението, които видели първи пътната драма.

Тирът превозвал цимент. Според първоначалните предположения шофьорът за кратко е изпуснал контрол над управлението, блъснал се е в крайпътните скали до пътното платно в посоката му на движение. Тежкото возило се завъртяло, стоварило се в дълбоко дере и се преобърнало като в екшън няколко пъти. Спряло се в метален далекопроводен стълб, който е намалил скоростта му и е убил инерцията на тира. При удара стълбът се огънал и паднал върху главното пътно платно, като затворил пътя. Екипи от специалисти се наложи да разрежат стълба на парчета, за да освободят пътното платно. Поради тази причина движението беше затворено в петък до обяд и се пренасочваше през Белчин.

Шофьорът на тира, 52-годишният Васил, заяви, че камионът е бил напълно изправен, не е имал повреди и е със зимни гуми.

“Всичко се случи мигновено, даже на разбрах какво стана. Пътят рано сутринта беше влажен, но аз го познавам, рисков е, пътувал съм множество пъти по този маршрут. Поднесе ме, като сложих спирачка и после всичко стана много бързо” – сподели Васил.

Пред медията ни инженерите, поддържащи елстълбовете по трасето казаха, че са снабдени с автоматични устройства и при нужда те се задействат, за да се изключи елзахранването. Това е един от факторите, благодарение на който тирът не се е запалил от ток след удара в стълба.

Шофьорите на колите, блокирани на шосето часове наред се чудеха на късмета на Васил. “Оцелял е по чудо и само с Божията помощ. На този път, а и на други места, като се удари тир, обикновено стават трагедии. В този случай шофьорът се е отървал с уплаха и с няколко шева на главата” – коментираха събралите се на пътя пътуващи по маршрута.

“Това трасе е много опасно, особено при мокра настилка. Пътят е в ужасно състояние, ремонт не се прави, тук стават много катастрофи” – допълни още пред „Самоков инфо“img_6128%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb Марина Костова, която се надяваше да стигна навреме за семинара си в Благоевград.