“Тирове рушат къщите ни” – оплакват се в Гуцал и се готвят за събрание

 

В събота в Гуцал ще има събрание. Жителите на селото ще споделят недоволството си от хаоса в администрирането, от преминаването на тирове през него, заради които къщите са се напукали. “Ще излезем на протест като в Лом. Питаме се докога ще продължава безхаберието. Откраднати са 60 елемента от мантинелата и 400 болта. Тирове влизат в селото от Самоков и от Костенец. Всичко тук е объркано – полицията е към Костенец, данъците и болницата са в Самоков, джипитата са в Долна баня, пожарната е в Костенец. Трябва да се сложи край на безхаберието” – сподели Петър Стоянов от Гуцал.

В събота събранието се организира от Сдружението “Екогуцал” с председател Стоян Добрев. Поканен е и кметът на селото Иван Борисов, за да отговори на въпросите и да каже може ли съдейства за решаване на проблемите.

“Никога не съм бил срещу Общна Самоков, а срещу административното обслужване на Гуцал, което е уникално за цяла България. Полицията е към Костенец , филиал Долна баня, съдът е към Ихтиман, ВиК е към Долна баня, Общината е в Самоков –  там плащаме данъците” – поясни още Добрев.

В Гуцал към днешна дата живеят около 90 души, има и 100 виладжии, от които дузина са чужденци. “Имаме евреи, холандци, германци, те ни питат защо откакто сме в селото, нищо не е направено” – казват още от Сдружението “Екогуцал”.

“Два пъти съм писал писма до президентството и до кмета на Самоков. Разговарял съм и с предишния кмет на Самоков Ангел Николов. Той ни каза, че нашият кмет Иван Борисов трябва да депозира докладна до ОбС” – споделя още Добрев.

“Когато и да потърсиш кмета, казва, че е в Ихтиман, Долна баня или в Самоков по работа с документи. От 30 години е кмет. Преди години жителите на Гуцал бяха около 700. На изборите през есента бяха записани други хора и се проведе гласуване. Доколкото знаем по официален списък били 101 души, за изборите обаче са оказаха 118 човека.  Вероятно са били записани временни жители и имаше избори. Под 100 човека нямаше право да гласуват” – припомнят времето на изборите в селото.

Основният въпрос на съботното събрание ще е за  администририрането. Ако не се постигне по-добро решение, гуцалци ще настояват селото да излезе от Община Самоков и да премине изцяло към Долна баня.

“Вторият въпрос е транспортен – няма рейсове  през дните събота и неделя. Най-странното е, че от Общината ни дадоха официален отговор, според който автобус за Гуцал има и Общината субсидира линията. Освен въпроса защо не пътува е и другото – къде отиват парите за тази линия – нека общинска администрация в Самоков и отговорните в ресора лица проверят” – настояват от сдружението в Гуцал.

“Третият въпрос е за кооперацията. Кооперацията се снабдява от Долна баня. Оттам ни докарват хляб с лошо качество, който струва 1 лев. Става въпрос за обикновен 100_5357бял хляб” – поясняват гуцалци. Освен всичко магазинът работи в определени часове и освен храна, често продавали строителни материали като вар и пирони, трици за кокошки също. “Магазинерът е жител на Долна баня, работи на четири часа – Иван. Да дойде проверка и да види на място – чисто ли е в магазина, какво се продава и защо работи само от 7 – 9ч и от 14-17.30ч най-късно” – настояват от Сдружението “Екогуцал”.

“Тая мъка и несгоди пропъдиха хората. ВиК е към Долна баня. При повреда идват, но станаха много авариите – в разстояние на 8 метра има по 10 аварии. Постоянно гърми” – оплакват се гуцалци.

“Другото – пуснаха движението през центъра и оттук минават тирове. Къщите се напукаха и се люлеят. Ще се срутят, кой ще ни плати щетите?” – споделят страховете си в селото.

“За този път имам голяма кореспонденция с кмета на Самоков. Пуснаха го през 2011г., направиха реконструкция през времето на Ангел Николов и той го откри. Каза ни, че няма да минава през центъра на селото и ни обеща автобуси” – припомня Стоян Добрев.

Освен Стоян Добрев членове на сдружението “Екогуцал” са Владо Тъмнишки, Славейко Славчев и други.

Сдружението е регистрирано през 2009г. „Екогуцал“ по повод намерението за изграждане на депо в Гуцал, благодарение на което сметището не бе изградено в селото.

“Сред целите на сдружението са да обедини усилията на всички субекти, извършващи услуги в сферата на туризма в Гуцал, с тези на държавната и местната администрация с цел развитие и популяризиране на Гуцал и региона като туристическа дестинация. Сдружението си е поставило за цел да работи за повишаване атрактивността за посетителите и местното население чрез развитие и ефективно управление на качествени и атрактивни туристически продукти, да не допуска преминаването на градски път през центъра на селото, а да настоява за изграждане на околовръстен път, да организира събрания в подкрепа на изброените цели” – поясниха за сайта “Самоков инфо” от сдружението в Гуцал.

За коментар потърсихме кмета на село Гуцал Иван Борисов. “Хората от сдружението не са ме запознали в подробности за намеренията си за събранието. Разбрах, че искат да го проведат в бившото училище. Според мен и други местни хора преминаването ни към Долна баня не би било удачно. Искам да попитам Стоян Добрев – би ли си продал апартамента в Самоков и да изпрати сина си в Долна баня. Целта на г-н Добрев не е административното обслужване, целта му е друга. На много избори се явява като кандидат – кмет на Гуцал, но неуспешно. Относно тировете – информирал съм полицията в Самоков и полицията в Костенец, останалото – не е в моите компетенции” – заяви кметът на Гуцал Иван Борисов.

 

“В Гуцал много ми харесва, затова дойдох тук от Холандия. Селото е старо и уютно, с много хубава природа и въздух, много е спокойно. Трябва да се оправи инфраструктурата.  Пътувам до Долна баня, за да пазарувам, тук трябва да има магазинче поне с различни продукти. Имах идея да построя хотел в горната част на селото и го започнах. На много хубаво място, с изглед към Рила. Имах много проблеми и накрая не стана, а дадох много пари. Направих първия етаж, дойде незаконно строителство от Общината в Самоков и запечатаха обекта. Мястото съм го купил, не го направих, не ми дадоха разрешение за строеж. Една дама от Самоков ми направи план и ми каза, че имам разрешение да започвам да строя, но това се оказа, че не е вярно. А аз й платих много пари, не си спомням името й.  Получих и 10 000лв. глоба, но обжалвах и станаха 5 000лв. Казаха ми, че някой от Гу100_5358   цал е подал сигнал. Въобще …българска работа, …самоковска по-точно…, а вложих много пари. Накараха ме да разваля конструкцията и да я зария” – сподели с огорчение холандецът Йеле Дувар.

Ще се състои ли диалог на събранието и какво ще се реши, ще стане ясно след дни.

Десислава Стоянова