Творби от TERRA CULTA подредиха в Галерията

Творците от Международния симпозиум TERRA CULTA подредиха творбите си от пленера в Самоков. Както писа сайтът „Самоков инфо“, пленерът беше открит на 27-ми юли.

За сътвореното в Самоков те бяха поздравени от много местни и гости на града. Творбите, представени в Художествената галерия са в областта на изобразителното изкуство и скулптурата. Инициатор на симпозиума е Родистана Доганова, идеята среща подкрепата на Общината за четвърта поредна година. IMG_2871В симпозиума участваха Деян Янев (България), Моника Тошева (България), Атанас Колев (АвсIMG_2882трия/ България), Станислава Стоянова (България), Андрей Будеску (Румъния), Красимира Дренска, (България), Румен Панайотов (България), СофияХаджипапа – Джи (Кипър), Ерина Боянова (България), Иван Шуманов (България), Радостина Доганова (България/ Словакия).

Както писа сайтът „Самоков инфо“, в симпозиума участваха двама самоковци – Иван Шуманов и Красимира Дренска. Красимира Живее в София, но призна, че е щастлива, когато се връща в Самоков. „Връщам се в Самоков заради приятелите, семейството и заради участието в този симпозиум“ – каза Красимира.

Тази година ново бе участито на двама

IMG_2890  скулптори – Атанас Колев, който живее и твори в Австрия и на неговия колега Румен Панайотов. Те представиха творби от метал и пластмаса, както и скулптури от камък и стъкло.

 

 

Програмата на симпозиума включваше и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с домуващите в Дома за стари хора.

 

При откриването на изложбата на 3-ти август Радостина Доганова представи всеки от участниците. „Няма нищо по-хубаво от това някой да те чака. Когато идваме тук за симпозиума ни питат „Какво ще правим тази година“ – което е много приятно“ – бяха част от думите на Радостина Доганова. Тя благодари за партньорството на Общината, на Светлана Атанасова и други. Кметът Владимир Георгиев също поздрави участниците в симпозиума по време на откриването на изложбата.

Координотр на проекта е София Хаджипапа. „Много съм щастлива, че участвам в това събитие и че помагам в организационен аспект. Самоков е неизчерпаем извор на вдъхновение. Благодаря на всички, които помагат да се осъществява този симпозиум“ – бяха част от думите на София Хаджипапа Джи.

Десислава Стоянова