Тази година ще има двама художници със „Захарий Зограф“

Художниците Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев са номинирани за Националната награда „Захарий Зограф“ за 2019 г.


Журито е с председател проф. Аксиния Джурова, в състава му са председателят на Съюза на българските художници Любен Генов и носители на наградата от предходни години. В Общината се състая среща, ва която се даде начало на номинациите. Проф. Станислав Памукчиев участва с писмено предложение, Милко Божков даде предложеето си по телефона, в срещата участва Захари Каменов, както и самоковският галерист Иво Масларски, Борис Китанов – изкуствовед и други. Всеки имаше и писмено предложение за номинация. Сред номинираните бяха Румен Жеков, Йордан Кисьов. Бе подчертано, че наградата се присъжда на художник с утвърдено име в българското изобразително изкуство, реализирал голяма изложба през изминалата година.

Номинацията на Вихрони Попнеделев бе с мнозинство от 5 номинации, всички членове на журито бяха предложили да се обсъди възможността за присъждане и на още една награда за 2019 г. на Андрей Даниел, която да се връчи посмъртно.

Журито се обедини около предложението тази година да се връчат две награди – на Вихрони Попнеделев и посмъртно на Андрей Даниел, като ще се направят изложби и на двамата автори в две отделни зали на галерията.
Любен Генов обяви, че по решение на УС на СБХ, те отпускат 1000 лв. към наградата „Захарий Зограф”. По статут Община Самоков дава грамота, 4 хил. лв. и статуетка на патрона на наградата, изработена на скулптура Георги Чапкънов. Церемонията, която се провежда традиционно през май ще бъде отложена до отмяна на противоепидемичните мерки.