С 500 литра бобена чорба и пъстърва нагости десетки Николай Ласкин

Да е жив и здрав и да ни помага все така“ – пожелаха му дошлите на събора за успене Богородично. Миналата година над село Клисура бе осветен параклисът, посветен на Св. Богородица, изграден с дарение от 50 000лв. на Никола Ласкин /Кайо/

Вчера стотици самоковци, жители на Доспей, Клисура, на Дупница и други градове отидоха до новия параклис на Св. Богородица, за да поздравят лично Николай Ласкин, благодарение на който бе изграден плавославния молитвен дом. Той се намира над село Клисура и миналата година, точно на 15-ти август, бе осветен.

Вчера Кайо дружелюбно посрещна всички и щедро ги нагости с бобена манджа и пъстърва. Трапезата събра почти всички горски служители от всички лесничейства – и държавното, и общинското.

Най-вкусната бобена чорба приготвиха в пет казана. 100 кг. фасул вря цяло дононщие под зоркото наблюд20180815_132647ение на готвачите Димитър Яръмов, Петър Георгиев, Петър Шейнов и Пепи Иванов. Вкусната пъстърва приготви Иван Солунски, който над 20 години е бил готвач. „Родом съм от Батак, но дойдох в Самоков и станах компир“ – сподели с усмивка и завидно чувство за хумор Иван, докато приемаше десетки поздрави и благодарности за изкусно приготвената пъстърва.

„Благодарни сме на Кайо, да е жив и здрав. Хубав параклис направи, а днес дава за всички безплатен курбан“ – сподели пред „Самоков инфо“ Зорка Джаджарова от село Клисура.

Курбанът бе осветен от отец Георги.

Майсторите на параклиса са от Сапарева баня и Самоков. Сред тях са Велко от Сапарева баня, Димитър Мулин, Александър Вуков, Станислав Дойнов, Ангел Емилов, Мартин Вуков. Стенописите са от Виолина – художничка от Самоков. Вальо Вуков от Сапарево е направил красива каменна чешма. „Водата е изворна, идва от скала в планината“ – разказва Кайо.

До параклиса са направени много беседки и места за отдих.

Десислава Стоянова