С пълно шест от Профилирана гимназия „Константин Фотинов“

 

Десетки отличиници от самоковските гимназии ще изберат бъдещето, минаващо през Терминал 2. Сред тях са чаровните аниматорки Мария и Каролина

На отличниците, които завършват самоковските гимназии с отличен успех от Общината им връчиха плакети. Доскорошните гимназисти, които деляха свободното време за приятели, работа и уроци, в този ден изглеждаха по-различно – с официални дрехи, които сякаш задължаваха да са по-уверени в празничната суета и събралите се десетки родители, учители и близки.

Разговаряхме с някои от отличинците на ПГ „К. Фотинов“

Михаил Лухов – името е познато от театралните афиши на младежките формации в Самоков. Мишо обаче предполага, че вече ще има време за театър само като зрител. Тази година завърши с отличен100_5889 Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ и ще става програмист.

По театъра се пали в десети клас в Гиназията, а първата му роля остава незабравима и любима – „Може би, защото играехме с професионален режисьор – Любомир Малинов. Представихме пиесата на Молиер „Ревнивецът Жорж Данден“. По-късно в театъра на немски език в Гимназията е бизнесмен, журналист, писател. Минути преди абитуриентския бал сподели, че е ръзвълнуван, защото в момента „Жънеш това, което си посял“. Не по-малко от Михаил се вълнуваха и родителите му. „Пожелавам му да е здрав, да има късмет, упорито да следва мечтите си и новите си цели. Щастливи сме, че е пълен отличник“ – сподели майката Марияна Лухова, която е директор на Детска градина „Звънче“ в Самоков.

 

Мимето Рогачева е една от чаровните млади дами, пълни отличнички на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“. След месеци се надява да стане част100_5894 от студентите на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Вече се е подготвила за предстоящите изпити по български и история. „Избирам да следвам право, защото смятам, че трябва да има справедливост и се надявам да се променят много от лошите порядки в България, именно с помощта на младите хора. В България много често не получават наказания хора, които са извършили лоши дела, това трябва да се промени. България вече върви по европейския път, но напредва с малки крачки“ – сподели Мария Рогачева.

Напуска училището с очакване на хубави моменти, но и с носталгия. „За тези години създадохме с класа си много спомени. Ще ми липсват и учителите, много съм благодарна на всички, но изключително много на г-жа Галя Григорова – винаги беше съпричастна с мен в трудностите“ – сподели Мимето.

„Пожелавам й здраве, бластяща реализиция, на нея и на всички абитуриенти. Към учителите – благодарности за търпението и толерантността“ – заяви Румяна Рогачева,

майка на Мимето.

„Взех 12-ти „а“ след пети клас, много съм развълнувана на раздяла с тях… Много отговорен клас беше, жизнерадостни деца, обичащи да се веселят. Пожелавам им от цялата си душа здраве, щастие и да о100_5895станат каквито са – дисциплинирани, честни, с гражданска позиция“ – сподели Галина Григорова, която е и заместник-директор на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“.

„Преди 30 години ми беше учителка по руски. Благодарение на нея го знам все още. Като отидех някъде и започнех да говоря, всички ме питаха откъде го знам толкова добре. Днес завършва училището и дъщеря ми, Елеонора. Г-жа Григорова им беше като майка, колко безсънни нощи е имала заради тях…“ – сподели Йоана Захова – майка на Елеонора Захова, която ще кандидатства „Право“ в Софийски университет.

Сестрите Мимето и Каролина са свикнали да работят здраво. Въпреки това успехът и на двете е отличен. С надежда, но и с непркрита тъга майка им, Ели Бандрова и баба им, очакват двете чаровници да заминат след месеци в Германия, където ще продължат образованието си. Покрили са всички нива на чуж100_5896доезиковото обучение, защото от малки залагат на английския, а от няколко години и на немския език. Въпреки тежките изпити през годините, Мими и Каролина забавляваха дечурлигата на партита и са доста добри в клубните танци. „Ще им сложа костюмите и боите в куфарите“ – смее се през сълзи мама Ели и с любов се вглежда в очите на порасналите си моми. Мимето ще учи архитектура, а Каролина бизнес и икономика. Младите дами са категорични – избират чужбина, Германия, защото искат да реализират мечтите си. „Пожелавам им винаги да се връщат у дома“ – казва майка им Ели.

Десислава Стоянова