Състезатели от офроудшампионат прегазиха куче на Ридо в Самоков Организаторите: „Кучето беше бито, как ще докажете, че е сгазено по време на състезанието? Съботират ни!“

Колко струва животът на едно бездомно псе в Самоков?

Миналия петък на терен под мотополигон „Ридо“ в Самоков се проведе офроудшампионат, който продължи два дни.

В първия ден обаче се случи инцидент с куче. То попаднало на трасето и било пометено от тежките гуми на джиповете. Кучето е умъртвено няколко дни след това в „Синия кръст“, поради невъзможност да се събере цялата сума за операцията и за лечението му за кратък срок от време.

Транспортирано е „Синия кръст“ в София не от организаторите, а от семейство от Самоков. Доста трудно се е намерила помощ за псето – както в повечето случаи в Самоков, пък и в България, са наричани бездомните кучета. „По отношението към животните, си личи ценностната система – това е всеизвестна истина от векове“ – коментират в Самоков.

 

Кучето се е оптивало да се надигне от дупката, но уви. След часове се е намерил все пак човек от Самоков, сред зрител66079540_323860545186635_7866206845705125888_nите, да го измъкне.

 

В „Синия кръст“ са установили, че му е необходима операция за 2 000лв. По време на офроуда е била поставена кутия и са събрани едва 125лв., при положение, че всеки от състезателите е заплатил по 50лв. такса за участие.

 

Защо се е стигнало до инцидента? Било ли е обезопасено тресето от организаторите? Вярно ли е, че докато са правени опити да се извади кучето от трасето, са правени залози кой точно джип ще го довърши? Този терен на Ридо подходящ ли е за провеждане на такова състезание? Защо не е прекратено състезанието, докато се изведе от трасето му кучето?

С тези въпроси се обърнахме към един от организаторите, Димитър Дренски.

„Трасето беше обезопасено. Това куче сутринта беше на трасето, покрай трасето. Това куче не беше добре, едва ходеше. Ние променихме трасето, около метър и половина, го дръпнахме настрани. По време на състезанието е минало по трасето, един от състезателите даже има наказание, защото е излязъл от трасето, но съдията каза, че не му е писал наказание, защото е излязъл заради кучето“ – сподели Димитър Дренски.

На въпроса вярно ли е, че е имало залагания по време на офроуда, докато кучето е умирало, Дренски отговори така: „Това вече …някои прекаляват вече. Аз лично казах да се обадят на някой доктор, да дойдат и да го вдигнат кучето; колкото струва, ще го заплатим… Сложиха кутия за дарения, помоли ме една жена. Събраха се 125лв. Доколкото разбрах, операцията струва 2 000лв. и са взели решение за умъртвят кучето и събраните пари да се дарят за бездомните кучета. Това куче излезе от махалата и беше биено, то едва ходеше. Още сутринта, когато нямаше никакви джипове, едва ходеше. Съдията каза, че кучето е извън трасето и подновихме състезанието. Откъде може да се докаже, че кучето е блъснато от състезанието? Кучето лежеше в тревата, заради него променихме трасето, просто не исках да го хващам кучето, затова променихме трасето. Трасето беше обезопасено, но там имаше голяма трева и няма как да се види кучето. Имаше хора, които саботираха цялото състезание. Може би някой направи постановка на състезанието. Хората, които ще организират състазението през септември ни саботират.

Залози за кучето не са правени. Аз като организатор давам старт на състезанието. Кучето го дръпнаха от трасето. Кучето беше под лентите, но не са правени залози за живота му, правеха се залози за други неща, не за кучето. 66417308_2750655824949112_7771591649636909056_oДжиповете минават между лентите. То е под лентата. Имаше и малки деца, според вас ще направим ли такова нещо, да се гавриме с животното?“ – попита в отговор организаторът Дренски.

 

 

 

Десислава Стоянова