Съдът допусна за разглеждане делото за хижата “Саръгьол“

Върховният касационен съд (ВКС) е допуснал за разглеждане делото за хижата „Саръгьол“ в Рила, става ясно от сайтът на институцията. Имотът беше реституиран през 2003 година в полза на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, но след това Софийският окръжен и Софийският апелативен съд го присъдиха на държавата.

Сега ВКС преценява, че има основания да допусне делото за разглеждане по същество, тъй като това е от значение „за точното прилагане на закона и развитието на правото“.

През 2012 година ВКС потвърди държавната собственост върху резиденция “Кричим“ с основен мотив, че интендантството на цивилната листа на цар Борис III, на чието име са нотариалните актове за царските имоти, е владеело имота от името на държавата.

Другият мотив беше, че решението на Конституционния съд от 1998 г. за отмяна на национализацията на имотите няма реституционен ефект и не може да послужи за реституцията им, а е трябвало парламентът да приеме специален закон.

Решението на ВКС от 2012 г. за имението Кричим стана основание на всички съдилища от първа и втора инстанция да решават в полза на държавата всички дела за т.нар. “царски имоти“.

Царската фамилия изгуби на две инстанции още къщите в Ситняково и „Царска Бистрица“, както и земеделското стопанско около двореца “Врана“.

Все още няма решения по делата за двореца „Врана“ и за 16-те хил. декара гори в Рила.