Съвместна акция на РУ-Самоков и ЧЕЗ срещу незаконно присъединили се в 7-ми квартал

От ЧЕЗ прекъснаха тока на  десетки незаконно присъединили се в  7-ми квартал в Самоков. Акцията била в така наречения кв. „Факултета“ в Самоков. Тя е част от регулярните проверки на компанията в града и е поредна акция за един месец – уточниха за читателите ни запознати с темата.
Органите на МВР-Самоков са оказали съдействие на служителите на ЧЕЗ и са осигурили присъствието на свои служители за опазване на обществения ред.  Изготвени са констативни протоколи за неправомерна консумация на електрическа енергия. Прекъснати са десетки нерегламентирани директни присъединявания към електроразпределителната мрежа, захранващи квартала.

По време на акцията минаващи по шосето се питаха каква е причината за засиленото полицейско присъствие. Роми пък коментираха, че са принуждавани да живеят по този начин и да издържат лица, свързани с „частното енерго“. „Ние също искаме законен ток. Искаме законни партиди и парите да отиват в ЧЕЗ.  От дълго време сме си пуснали документите за узаконяване в Общината, но за махалата от една година не се предприема нищо. Кажете ни към кого да се обърнем?“ – попитаха роми в сигнал до сайта „Самоков инфо“.

От ЧЕЗ твърдят, че са увеличили с над 35 % проверките за кражби на електроенергията. През първото полугодие са съставени 3 778 констативни протокола, 17% от които са за повторни нарушения.