Съветници и кметове трябва да кажат за имуществото си

Близо 8000 общинари обявяват имуществото си пред Антикорупция

Близо 8000 общински съветници и кметове – бивши и настоящи, ще обявят своето имущество пред антикорупционната комисия. Това стана ясно на семинар, посветен на борбата с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата.

5 400 са новоизбраните съветници, които ще подадат декларация за имотното си сътояние до един месец след стъпването си в длъжност. Законът задължава същото да сторят и бившите членове на местните парламенти, които подават изходяща декларация до 15 май. Въпреки че преди година имаше идея съветниците да отпаднат от кръга на проверяваните, за да се облекчи работата на институцията, те останаха и сега ще бъде проучено и тяхното имотно състояние.

Освен общинарите още близо 4 500 хора, заемащи висши ръководни постове в държавата, са задължени да декларират своето имане, това на половинките си и непълнолетните деца. През 2018 г. комисията провери близо 10 хиляди души.

15 инспектори от КПКОНПИ са били част от първия випуск, завършил магистратура по антикорупция в УНСС, стана ясно още на форума. Общо дипломиралите се са 20 души.

Той припомни, че в момента в съдилищата се водят дела за конфискация на имущество по три антикорупционни закона, като първият е от 2005 г. За да се подаде иск в съда разминаването между реално притежаваното и декларираното трябва да е в размер на 150 хил. лева за последните 10 години. Според първия закон към съдебен иск се минаваше след влязла в сила присъда, но при разминаване от 60 хил. лв. за 25 години.