Съветници: „Далече сме от европейските стандарти“. Калпава акустика оставили строителите на зала „Арена“

За подобрение фирми искали 250 000лв.

 

На сесията бе докладван годишният отчет на общинска фирма „Спортни имоти и прояви“ с включените към него обекти Ледена пързалка, зала „Арена“, Мотостадион „Ридо“, ски шанца „Димитър Харизанов“, Спортна база „Ридо“, Стрелбище и „Въжен парк“.

Общо приходите са 86 675бв. От Ледената пързалка са формирани 18 606лв., от които 3 487лв. са от ученици от училищата, най-много са от „Свс.Св. Кирил и Методий“ – 687лв. и от „Петър Берон“ с два лева по-малко. От Въжен парк сумата е 6 326лв. Приходите от наеми са 61 743лв.

Разходите възлизат на 71 770лв. За зала „Арена“ са разходвани 9 317лв., за Ледената пързалка – 3 843лв., за Въжен парк 1 072лв.

Разходите за придобиване на ДМА са 51 780лв. за зала „Арена“, закупени са мултифункционална информационна система /47 880лв./ и подопочистваща машина. Разходите за ски шанцата са в размер на 1093лв. за Въжения парк са 26 226лв.

Общо разходите за спортни бази са 443 943лв.

Съветникът д-р Панев попита защо акустиката в залата е лоша и години наред не се взимат мерки. „По-лоша акустика в зали като тази не зная в цяла България. Къкъв е проблемът?“ – попита той.

Кметът увери, че проблемът не е в колоните. „Местим ги всеки път. Установихме, че няма как да я подобрим, защото причината е в материала, с който е изолирана залата. Викали сме фирми, те предлагат да се направи цялостно изолиране на конструкцията отвътре, което ще е над 250 000лв. Ще помислим за акустиката“ – обеща кметът.

„По време на строителството на залата, съм говорил с изпълнителите, но беше безпредметно, защото се водеха за големи корифеи. Трябва за в бъдеще да се внимава кои ще са изпълнителите. Наистина акустиката е отвратителна. Нашата зала е изостанала и в други отношения, включително по отношение на организацията, на ремонти на тоалетни и т.н., много сме далече от европейските стандарти“ – сподели инж. Петър Георгиев.

Припомняме, че зала „Арена“ в Самоков бе открито официално с приветствени слова от тогавашния президент Георги Първанов. Според Първанов залата не отстъпвала по нищо на изградените в Гърция зали. Слово държа и изпълнителният директор на фирмата изпълнител на проекта „Главболгарстрой Холдинг“ – Калин Пешов.

Възложител на обекта бе Община Самоков. Архитектурната част на проекта е дело на „Архитектурно бюро Манова“, общият проект е на „Симпроект-5“. Изпълнител бе „Главболгарстрой“ АД и „ГБС-София“. Консултант е „Експерт консулт 5“. Залата струваше над 16 млн. лева.