Стената на язовир „Бели Искър“ продължава да тревожи експерти

Днес се проведе пресконференция, инициирана от инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. Темата днес бе свързана с актуалното състояние на язовир „Бели Искър“, за която сайтът „Самоков инфо“ е писал неведнъж.

В днешната пресконференция участваха инж. Ганчо Хитров и Иван Терзийски. Хитров оповести, че преди около месец са били на среща по покана на главния прокурор Цацаров. Прокуратурата е заявила, че разполага с методи и средства, които да принудят отговорните институции да си свършат работата и да започне ремонтът на язовирната стена. Прокурор Сотир Цацаров е разпоредил в рамките на предоставените му правомощия да се предприемат мерки относно безопасната експлоатация на водното съоръжение. В отговор на негово писмено становище, съответните институции са предоставили своя отговор.

„Най-важни са тези на МРРБ и Областна администрация“ – уточни инж. Хитров. Дни, преди да бъде освободена от поста областният управител на Софийска област, Росица Иванова, е посочила в своя отговор данни за изясняване собствеността на язовир „Бели Искър“. „Това са Столична община и концесионерът „Софийска вода“. Следва свикване на Експертен съвет за избор на проект и фирма, която да изпълни ремонтните дейности. При избран проект до 30-ти април трябва да бъде обявен конкурс за избор на изпълнител. Ако това не стане, обществеността в Самоков и Бели Искър отново ще започне протестни действия“ – заяви инж. Хитров. „Може да се стигне до гражданско неподчинение“ – допълни още Хитров.

В края на срещата с медиите Хитров и Терзийски изразиха оптимизъм, че ще бъдат предприети реални действия относно ремонта на стената.

Както е известно, инж. Хитров алармира за необходимостта от ремонт още преди две години. За рисковете от амортизираната язовирна стена той оповести данни и пред Общински съвет – Самоков. През годините, досега, последваха множество срещи на Хитров с жители на селата от Искровете. Създаден бе и местен Инициативен комитет, който настоява ремонтът да започне. Комисията, която е проверила язовирите в България е потвърдила, че стената на „Бели Искър“ рискова и ремонтът е наистина необходим.