Спорове предизвика възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт

Столичната община поиска Княжевският и Драгалевският лифт да възстановят работа. Въпросът по какъв начин да се случи това обаче предизвика полемика. Според главния архитект на София трябва да се използва съществуващото трасе, докато от фирмата собственик искат цялостна реконструкция, съобщи bTV.

През 1956 г. е открит най-старият лифт на Витоша – Драгалевският. 61 години по-късно – през 2017-а, седалките спират.

Малко след промените у нас спира и Княжевският лифт. Според бившия шеф на парк „Витоша“ и обшински съветник Тома Белев тази „врата към планината“ трябва да се възстанови.

„Княжевският лифт осигурява достъп на гражданите до среднопланинската система, която е обиколна от алеи и пътеки, а Драгалевският лифт до високопланинската система от алеи и пътеки – също обиколна“, коментира Белев. Двете спрени съоръжения и единственото работещо в момента – Симеоновският лифт, са собственост на фирмата „Витоша ски“. Общината иска те да бъдат възстановени без промяна на съществуващото трасе и на плана за управление на парка.

Най-бързият начин за възстановяване на лифта е в рамките на съществуващите стълбове да се изградят нови такива. Оказва се, че това нещо може да се случи и може в един кратък срок, без да се налага промяна в Плана за управление на парка, да бъде възстановен Княжевският лифт“, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Процедурата за Княжевския лифт е в съда, а за Драгалевския Здравков е издал указание на кмета на район „Витоша“, което позволява законното премахване на опасни съоръжения.

„Ние няма да се откажем, така че с или без съдействието на собствениците, ние ще направим така, че да бъдат възстановени тези ключови възможности за използване на лифта“, заяви преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От „Витоша ски“ твърдят, че лифтовете няма как да бъдат възстановени, а е необходима цялостна реконструкция при спазване на закона. „Тезата, че съоръжението може да бъде ремонтирано върху старите основи е непрофесионално и необосновано. Меко казано това е игра с живота и здравето на хората. Всеки фундамент е точно изчислен на базата на стълба, който ще носи, както и напъните и опъните на цялата конструкция“, обясняват от там.

От фирмата са готови да внесат всички необходими документи, за да бъде решен казусът.

ицточник : нюз .бг