Социалният дом към църквата в село Радуил е пред откриване

Скоро ще бъде отворен Социалният дом „Свети Мина“, построен в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Радуил

Неговото строителство започна преди три години. Идеята е в него да се оказва помощ на бедни, както и да се даде възможност за срещи между миряните. Едновременно със строителните дейности, върви и сериозен ремонт на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, в чийто двор се построи Социалният дом.

„Църквата не е място, в което се разговаря. Много често, дори по време на служба, хората си говорят. В църквата се стои тихо в молитва. Затова и направихме това помещение, там всички ще може да си общуват. Ще може да си пийнат чай, кафе или нещо разхладително“ – поясни пред сайта „Самоков инфо“ енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков.

Социалният дом се прави по негова инициатива и участие. „Помагат много жители на село Радуил. Все още не сме отворили, защото има много работа по ремонта на църквата. Но сме на финала и скоро ще отворим Социалният дом „Свети Мина“. В църквата ще има подово отопление, ремонтирахме покрива, направи се основен ремонIMG_4171т след 120 години. Беше станала опасна за посетители“ – сподели още отец Аршинков. Вероятно до края на месец ноември ремонът в църквата ще приключи.

Отец Аршинков е свещеник в село Радуил вече четвърт век. Дошъл временно от София, но останал над 25 години в Радуил.

Десислава Стоянова