След 14 дни почивка Скатов пак тръгва

Алпинистът Атанас Скатов оповести пред хиляди свои фенове, че е получил виза за Пакистан и след 14 дни почивка от изкачването на осемхилядниците, отново тръгва на експедиция. „Току  -що получих виза за Пакистан и мечтата ми след 3×8000 преди мусоните в Хималаите, да замина за още 2×8000 в Каракорум през лятото, е на път да се осъществи. Заминавам за Исламабад след само 2 седмици почивка в България. Имали ясна цел, ясна мисия, ясна мечта, ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО!“ – каза Скатов.

Днес от 12:00 часа Скатов ще даде пресконференция на стадион „Васил Левски“.
„На последната Коледа си пожелах през пролетта на 2016 година (преди мусоните) да участвам в 3 експедиции за изкачване на върхове над 8000 метра в Хималаите. Не знаех дали някой преди това го беше правил, но аз силно си пожелах да го направя. За първите два върха избрах Аннапурна и Дхаулагири, а за трети връх избрах Макалу. Както знаете на 1 май успях да изкача връх Аннапурна (8091м), след това заминах за Дхаулагири и в алпийски стил на 15 май успях да достигна 7900м и поради лоши метеорологични условия се върнахме всички назад. Много трудна експедиция и още по-трудно връщане до Базов лагер от психологична гледна точка. На 17 май се върнах в Катманду и почти се бях отказал от мечтата си за 3 по 8000 преди мусоните. Бях вече много изморен, 68 дена бяха минали от тръгването ми от България, бях отслабнал значително. Благодарение на моето семейство, което силно вярва в мен и в моите възможности, след две нощувки в Катманду на 19 май заминах за Базов лагер на Макалу, който е най-високия от всички базови лагери със своите 5700м над морското равнище. Като кацнах с хеликоптера на тази височина, въпреки че вече 70 дена бях на високо, се чувствах леко замаян. Само силната вяра в мен и целта на мисията ми, след само една нощувка в Базов лагер 5700м, на 20 май тръгнах към Лагер 2, 6500м. На 21 май достигнах Лагер 3, 7440м. Това беше един от най-трудните дни в живота ми. Освен че терена беше труден с голяма денивелация и 9 часа преход, аз вече нямах много сили и всяка крачка беше изключително трудна за мен. На 22 май прехода беше едва два часа от Лагер 3 до Лагер 4 на 7600м, където след кратка почивка в 21.15 часа тръгнахме голяма група към върха. Вървях отпред след този който пробиваше партината и не трябваше да изоставям. Беше много студено и след 23 часа спрях да си чувствам пръстите на краката и после и на ръцете. Нямаше опънат парапет по цялото трасе и на места се налагаше да изчакваме да се опъне нов. Терена до върха е също труден и изискващ много сили и концентрация. Изгрева в 5 часа ни посрещна в началото на френския кулоар. Нямах сили, но давах всичко от себе си и вървях най-отпред. Вярвах силно, че ще стигна върха. В 11 часа непалско време на 23 май достигнах с първите трима основата на върховата пирамида. Шерпите казаха че до тук е добре и е много опасно да се качиш на самия връх. Много се зачудих, защото твърдо бях решил да се кача на самия връх. За почивка направих малко снимки и в този момент дойде Боян, много се зарадвах и се прегърнахме. Тръгнахме заедно да катерим върха. В 12.00 часа бяхме двамата на същинския връх 8483м. Един момент от живота, който не може да се опише с думи. Върхът е опасно място, трудно застават двама души. Направихме си снимки, аз останах около 30 минути на върха. След нас започнаха да се качват и други и стана трудно разминаването. Цялата атака и връщането отне 21 часа.

На 24 май слязох успешно от Лагер 3, 7440м в Базов лагер на 5700м. Така само за 5 дни успях да проведа експедиция на Макалу и да се кача на 5-тия най-висок връх на планетата 8483м“ – разказа Скатов за хората, които го харесват и следят стъпките му към върховете.