Слагат контейнери – нови, от пластмаса. Призивът е да не се хвърля в тях сгурия през зимата

Започна поетапна подмяна на счупените съдовете за битови отпадъци в Самоков. В момента се подменят контейнерите в Централна градска част и в районите на големите булеварди на града – съобщиха от БКС.

„Броят на амортизираните обществени контейнери е доста голям и затова ще ги подменим с нови пластмасови. Част от старите метални кофи се опитваме да ги ремонтираме, но в случаите, когато това е невъзможно, ще ги смениме. С оглед на необходимите мерки за противопожарна безопасност е направена преценка и са избрани местата, където да бъдат поставени пластмасовите съдове за смет“ – сподели Емил Кривошиев, заместник-директор на БКС – Самоков.

 

Вече са купени над 300 нови пластмасови контейнера с вместимост от един куб.м. , а около 50 броя вече  поставени. С дейността се ангажира БКС – фирмата, която извършва сметосъбирането и сметоизвозването в община Самоков. Закупени са още  300 кофи /120 литрови/ пластмасови. Планира се подмяна и в селата.

По договор фирмата извършва ежедневно сметосъбиране в града и два пъти седмично по села.  В по-големите квартали броят на обществените контейнери ще бъде увеличен. Смяната се прави с цел удобство на жителите по райони, като новите контейнери тип „Иглу“ са значително по-функционални и лесни за употреба.

Гражданите могат да си закупят от фирмата от кръглите кофи тип “Мева“ на стойност 36лв. , които са по-здрави от използваните досега метални цилиндри – поясниха от БКС.

 

От фирмата се обръщат с призив към гражданите по възможност да използват новите контейнери за битови отпадъци по предназначение. Много е важно да не  изхвърлят в тях лесно запалими субстанции: неугасена пепел от печките през зимата, да не предизвикват запалване на вече изхвърлени предмети.