Ски учители в Боровец подготвят протест?

Около 170 ски учители в Боровец умуват дали да излязат на протест. Причината е, че са научили, че се подготвя нова, по-висока цена на търговското им право  – от 1200лв. на 1 500лв от концесионера „Бороспорт“.

Ски училищата настояват лицензът да си остане на старата цена – 1200лв. на ски учител, а не 1500лв. Дни преди откриването на зимния сезон, ски учителите разбрали за намеренията на “Бороспорт”. По неофициална информация предстои до дни председателят на Сдружението на частните ски учители в Боровец, Стефан Докузов, да води преговори с шефката на “Бороспорт” Бояна Попова, за да уточнят противоречията. Ски учителите са в пълна стачна готовност – казаха ни те. “Ако не се постигне консенсус, ще протестираме” – обещават ски учителите.

Представителите на ски училищата в Боровец ще разговарят и за отношението на “Бороспорт” към дребния и среден бизнес в курорта. Ако не се намери разумно решение на поставените въпроси, ски учителите до дни ще инициират протест и ще затворят курорта. “Не искаме да създаваме проблеми, но и няма да позволим да ни пречат на работата. Формата, под която концесионерът “Бороспорт”, иска да ни увеличи “налога” – търговското право, от 1 200лв. на 1 500лв.  на ски учител, а тази сума отива за “Бороспорт”, взриви всички нас.

Според други, проблемът не е толкова самото увеличение, а липсата на информация. “Кметът беше помолил  писмено „Бороспорт” на информират за намеренията си и за евентуалните нови цени, но “Бороспорт” запазиха мълчание, дори седмица преди откриване на сезона. Всеки собственик на ски училище вече си е осигурил кадрите и сега се налага да внасят допълнителни средства от 300лв на човек. Тази липса на комуникация е също съществен проблем. Всички сме дезинформирани от страна на “Бороспорт”. Всички ски учители са настръхнали от новината” – казаха ни ски учители.

Други пък възмутено споделиха: ”Утежнява се бюджетът ни, трябва да заплатим на човек по 300лв. Сумата от 1500лв. ни задължават да я дадем преди сезона, за да работим. Просто им хрумнало да си увеличат цената, утре може да ни съобщят 3500лв., как се взимат такива безумни решения? Трябва да има причина, за да се увеличи цената на търговското право. Ще си отстояваме позицията, не може цените да се увеличават дни преди откриването на сезона, това е срещу успешния сезон. Ние, ски училищата, сме си направили договори със ски учителите още от пролетта. Искаме да  се вземат бързи мерки и да не се допуска увеличението на търговското ни право, в противен случай излизаме на протест. Надяваме се да бъдем чути“ – казаха ски учители.

Спортният директор на „Бороспорт”, Георги Кочов, на въпроса кое наложи промяната и завишаването на търговското право за ски училищата, отговори:“Да, увеличихме таксата с 300 лв. Наложиха го инвестициите, които направи „Бороспорт”. Ние направихме среща с Общинска администрация-Самоков, кметът също е запознат. Тази година в Банско увеличиха таксата с 600 лв., в Пампорово 700 лв. е увеличено, а ние с 300 лв. Не мога да коментирам нищо повече, на пресконференция съм” – заяви пред медии Кочов.