Скатов се качи на още един осемхилядник

Алпинистът Атанас Скатов изкачи още един осемхилядник – Чо Ойю, обявиха от екипа му. Той е стигнал върха, без да ползва допълнително кислород, посочват те.

 

Чо Ойю е висок 8188 метра и е шестият най-висок в света. Намира се на 20 километра от най-високия връх в света Еверест и е на границата между Китай и Непал.

„Много съм изморен, не съм спал две нощи, не съм ял и пил вода също откакто сме тръгнали – 13 часа катерене. Изтощен съм, но се радвам, че успях“, заяви Скатов, цитиран от екипа си.

„Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив. Времето беше перфектно и планината ме допусна до себе си, за което съм много благодарен. Вече съм истински алпинист. Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера“, добави той.

Ураганен вятър задържал Скатов три дни в Лагер 2 на 7150 метра, докато част от групата му се е върнала надолу. От екипа му добавиха, че той е добре въпреки студа, липсата на сън и лошите метеорологични условия.

Скатов две изкачвания на Еверест от север и юг, а освен това се е качвал и на Манаслу, Анапурна, Дхаулагири, Макалу, Гашербрум II и Лхотце.

В нито едно свое изявление досега Скатов не коментира смъртта на Боян Петров под Шиша Пангма.