Скандинавски фонд ще финасира осветлението на община Стамболийски

С реализацията на този проект ще спестим доста общински средства за подмяна на уличното осветление, което е крайно необходимо – съобщи кметът на Стамболийски Георги Мараджиев

 

Въпреки извънредното положение, не сме спирали да работим и по бъдещите проекти – съобщи пресцентърът на Община Стамболийски.

„Готов е проектът за подмяна на уличното осветление. Входирахме го и чакаме одобрение. Кандидатстваме пред Норвежкия фонд, като стойността на проекта е 1 200 000 лева и ще се финансира изцяло от скандинавския фонд. С реализацията на този проект ще спестим доста общински средства за подмяна на уличното осветление, което е крайно необходимо. Отделно с новите осветителни тела сметките, които плащаме в момента за електричество много ще намалеят. Ще кандидатстваме за финансирането на т.нар. LED или светодиодно улично осветление. То е по-ефективно и най-вече по-икономично. Осветителните тела при него са известни още като „умни лампи”, защото се задействат от сензори при наличие на движение на автомобили или пешеходци. Пътят се осветява максимално в определен участък, като сензорът отчита и спецификата на терена, който може да е градска част, парк, булевард, пешеходна зона или по-отдалечен район. В момента, в който се регистрира движение от най-близкото тяло, интензивността на осветлението се усилва и се изпраща радиосигнал до следващите улични лампи, включени в електрическата верига. Когато няма движение в участъка, лампите светят по-слабо и тази икономия на ток ще даде възможност за монтиране на повече улични лампи, като ще се обхванат и местата, където в момента няма лампи“ – поясняват от администрацията в Стамболийски.