Скандалът с фонтаните на Мамин Тотю се разраства. Очаква се поредната заря

Ако в началото Община Пловдив направи и невъзможното да се замете скандалът с излющеното дъно на пеещите фонтани и медиите бяха принудени да си мълчат, то след още няколко дни вече е невъзможно това да стане, освен някои прекалено наведени средства за информация, за които Мамин Тотю е най-великият кмет по всички земни кълбета. Продължих с разследването си и колкото по-навътре навлизах в сагата, толкова по-стряскащо ставаше, защото показва нагледно как се строи в Пловдив и как се краде очевадно пред очите на хората, само и само да се направи поредната заря. Какво се оказа?

Още на 25 февруари 2015 г. специалисти по хидроизолация от Университета за архитектура, строителство и геодезия правят проверка на място и обследват подробно извършените работи по изолацията на езерцето. На 13 март 2015 г.  спецовете инж. Б. Петров и инж. Н. Дойков от УАСГ внасят доклада си до Общината и главния проектант арх. Прокопиев. Ето какво пишат  хората в него: „Хидроизолацията може да създаде по времето на експлоатацията отлепване и компроментиране. Причината е в технологията на изпълнителите.” По- нататък архитектите предлагат да се създаде комисия, която подробно да обследва изпълнението на заданието, да се набележат мерки за отстраняване на нарушенията и завършват: „До вземане на решение, изпълнението да се преустанови.” Следват подписите на експертите под документа. Да, ама не, драги читатели и уважаеми пловдивчани. Кметът бърза, гони сроковете за голямата заря. Когато му показали резултата от обследването реагирал с думите: „Каквоооо? Аз съм поканил толкова хора за откриването. Ще дойдат Лилито Павлова и Вежди Рашидов, може и премиерът да дойде. Продължавайте работа.”Пиарката на кмета се разтичва и докладът е потопен надълбоко, а на медиите е забранено да пишат за евентуални проблеми по фонтаните. И циганите с баданарките се заемат с вапцането ударно. Милионите трябва да се усвоят изцяло и в срок. Подробно са се аргументирали спецовете, че некачественото изпълнение от страна на „Запрянови” ООД се състои в участъци по страните на езерото с недостатъчна гладкост на основата, а повърхността на бетона изобщо не е шпаклована и по хидроизолационното покритие са се образували мехури  след полагането му, некачествено е положен армиращия се слой по фугите.

Отделен остава въпросът къде изчезна мраморът от старото покритие на дъното на фонтаните, та се наложи да се вапца с боя и като как и кой ръководи ударния труд. И в крайна сметка сме в правото си да запитаме: Защо при констатирани нарушения на технологичния процес на изпълнение от 25 февруари е продължена работата и обектът е приет и въобще приеман ли е от Общината ? Надзорът в случая не е надзор, както техническия, така и инвеститорския и в крайна сметка, ако Брюксел откажат парите или си ги поискат обратно какво ще стане, кой аджеба ще плаща?!

Ако не сте разбрали на 22 май имаше заря/на 3 март нямаше, за да се пазят мунициите за тържеството на кмета/ и фонтаните бликнаха, но само след три дни всичко се олюпи и рибките измряха, защото общинските дейци нахвърляха във водата негасена и хлорна вар.Въпреки това мъдрите ръководители на общината продължават да твърдят, че „проблемът бил незначителен и като изпразнят фонтаните всичко ще се ремонтира и отстрани”, но и дума не отварят кой ще плаща. В момента няколкото страни участвали в строителството и поддръжката на фонтаните се обвиняват взаимно, никой не поема никаква отговорност, но парите ги няма, потънали са някъде, т.е. в нечии джобове и няма никакви изгледи да се върнат. Пито-платено, драги читатели. Засега Запрянов-шефът на фирмата строител – е поръчал експертиза какви химикали са хвърлени във водата, защото за хидроизолацията са похарчени 100 000 лв., но пък като напълнили езерцето водата веднага позеленяла и отново хвърлили някакви вещества, за да се избистри водата. Рибите измрели, а боята опадала. Единствено служителят, който пази водата от паднали листа промълви като изрично отказа да се представи, защото му забранили от общината: „Гонеха се срокове, бяха определени дати за откриване и накрая баталясаха всичко.”

След дълго издирване, изявление даде и главният проектант дълбоко изплака: „Мислите ли, че можех да не подпиша?”, което прозвуча като обвинение към общинските фактори в Пловдив, че му е оказан натиск да си затвори очите пред констатациите за напълно некачествената работа в името на зарята и високите гости. И въобще през последните месеци наблюдаваме една и съща практика в Пловдив – бравурно откриване на нови обекти без да се съобразяват „факторите” с предварителния проект, с качеството на изпълнението, стига да има повод за заря, музики, снимки и разбира се кметът да сложи очилата без диоптър за подчертаване на псевдо-интелигентността си. След това започва едно усукване, бягане от отговорност и даване на още пари, за да се замаже направеното. И така ще продължи, драги пловдивчани, поне до изборите може да сте сигурни, че така ще продължи, ако не се намерят хора да си зададат въпроса до кога ще бъде търпяно това безобразие и харчене на пари. Дано има такива филибелии…

Христо Марков